in ,

Дали знаете колкава е смртоносната доза на кафе?

Дали знаете колку кафе треба да испиете за дозата да биде смртоносна? Ако не знаете, сега ќе дознаете. Иако ретко кој од нас ќе пие толку многу кафе, сепак добро е да знаете.

Започнувањето на денот со шолја топло кафе за многумина од нас е едно од најголемите задоволства во животот. Колку што кофеинот е нешто што нè вози и без кое утрото е незамисливо за многумина, тоа може да биде и опасно. Имено, премногу кафе дури може да нè убие. Објаснувањето беше дадено од научници чија работа беше следена на каналот ASAPScience. Едно видео ги покажува интересните, но често опасни ефекти на кофеинот врз човечкиот мозок. Смртоносна доза на кофеин навистина постои, рече основачот на овој научен канал, Мичел Мофит.

Тоа е околу 150 милиграми кофеин за секој килограм од нашата телесна тежина, додаде тој. Значи, ако имате 70 фунти, треба да пиете околу 70 шолји кафе (поголеми тежини од 80 кг до 100 шолји кафе = одеднаш за износот да биде фатален, велат експертите. Иако бројот на шолји може да варира во зависност од видот на кафето што го пиеме, но и од начинот на неговото подготвување, сепак е количина што едвај би можеле да ја пиеме. Имено, освен фактот дека толку многу кафе воопшто не може да се смести во нечиј стомак, маничното однесување и халуцинациите би започнале дури и пред да го испиеме целото.

Покрај тоа, студија на Фајнбершкиот факултет за медицина во Чикаго откри и зошто сакаме да пиеме кафе, а тоа е поврзано со неговите психоактивни состојки. Имено, ние не пиеме кафе затоа што го сакаме неговиот вкус, туку чувството дека тоа предизвикува кај нас додека го пиеме.

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Шакира: „Не ги терам децата дома да ја слушаат мојата музика“ (ФОТО)

DJ Ljupce1982 ја измикса Destiny – Je Me Casse, слушнете го миксот