in , ,

Дали мачките можат да бидат верни? – Неверојатни факти кои не сте ги знаеле за нашите крзнени пријатели

Мачките имаат прилично лоша репутација кога станува збор за можноста да бидат лојални. Причината за тоа лежи во фактот дека, за разлика од кучињата, тие се независни, па дури и малку себични. Но, дали е вистина дека мачките не можат да бидат лојални? Бидејќи ние, како сопственици на мачки, сме пристрасни, во овој напис, ќе се потпреме на некои неодамнешни научни, а со тоа и објективни истражувања.

Свесни сте дека вашата мачка ве сака, дури и ако тоа не го покажува секогаш. Тоа е една од работите што ја прифаќаме веднаш штом решиме да посвоиме мачка и едноставно се подразбира дека ова е еден од нивните начини на интеракција со нас. Но, како мачките гледаат на нашата врска од своја перспектива? Тука ќе мора да се потпреме на науката, барем на она што досега го потврдија научните истражувања.
Може ли мачките да бидат лојални? Кога мислиме на лојалност, вашата прва асоцијација веројатно ќе биде некој што е секогаш достапен за вас. Од друга страна, мачките се генерално прилично независни суштества – тие повеќе ве гледаат како некој со кој се барем еднакви отколку што ве гледаат како нивен сопственик.

Мачките имаат способност да бидат лојални, и честопати се лојални, но само ако тоа им одговара. Како и со повеќето други работи, мачките се лојални само кога сте лојални кон нив. Значи, лојалноста има цена. Односите меѓу мачките во голема мера се засноваат на меѓусебно почитување. Мачката едноставно треба да се чувствува рамноправна со вас и треба да побарате дозвола за да комуницирате со неа.
Мачките уживаат произволно да поставуваат граници и, генерално, прават повеќето работи како што сакаат. Тие се многу независни суштества и им треба простор за да бидат свои. Оваа карактеристика во суштина не е во спротивност со чувството на лојалност кон сопственикот.
Мачката ќе ви покаже лојалност на многу различни начини, како што се разбирање на вашите емоции, триење од вас и покажување наклонетост кон вас воопшто. Тие многу добро знаат кој им го исполнува садот со храна и кој ги гребе брадите кога ќе им се допадне – и лојалноста е скриена и во оваа свест.

Од друга страна, мачките не покажуваат лојалност на стереотипен начин, како што би очекувале. Таа нема да нападне некој „непријател“ кој ве нападнал со намера да ве победи. Таа нема да ја удри сопругата со шепа кога се карате. Но, студиите покажуваат дека мачките можат длабоко да им бидат посветени на нивните сопственици. Иако мачките не можат да покажат лојалност на вообичаен прифатлив начин, како што сме навикнати кај кучињата, мачките можат да бидат многу лојални придружници на животот. Веројатно никогаш нема да нападне натрапник или да ве извлече од урнатините по земјотресот, но ќе ви донесе многу забава и убави емоции во секојдневниот живот.
Не е фер да се бара мачките да се однесуваат на одреден начин за да ја стекнат нашата наклонетост. Треба да ги сакаме такви какви што се и да ги оставиме да се однесуваат како што сакаат.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Дали е ова нај педерски микс или е направен така несакајќи дознајте ја вистината

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 23 ЈУЛИ 2021 ГОДИНА