Растение кое морате да го имате во домот – Упива мириси од чад и штетни зрачења


Chlorophytum, или зелен крин, е повеќегодишно растение и се одржува многу лесно. Тоа е целосно бавно растение, и е многу отпорно на сите услови – толерира високи и ниски температури, како и места каде што нема доволно сонце, а сушата не му пречи.

Во зима, може да издржи температура до 7 степени, додека во лето се чува во затворено на околу 26 степени.
Chlorophytum е прекрасна висечка билка со долги и тесни лисја од зелена или светло зелена боја. Цветните стебленца се долги со ситни бели цвеќиња во облик на ѕвезда на краевите.

Како се одгледува хлорофитумот?
Хлорофитумот се напои пообилно во пролет и лето, и доколку е потребно секој ден, ако почвата се апсорбира побрзо, а повремено треба да се напојува со благ раствор на ѓубриво. Во зима, наводнувањето се намалува на еднаш неделно, а за да напредува подобро во текот на зимата, треба да се тушира ​​еднаш месечно со млака вода како резултат на прашина од површината на лисјата. Може да се одгледува и во „водена култура“ – во контејнер со вода и камења, и ако се одгледува во земја, потребно е да се пресади кога грмушката ќе стане преголема за садот во кој се наоѓа моментално и коренот почнува да излегува од дното на садот.

Зошто е корисен хлорофитумот?
Хлорофитумот е природно средство за дезинфекција, бидејќи апсорбира 95 проценти од јаглерод диоксидот од просторијата и голема количина формалдехид, кој се ослободува од чадот од тутун, или со испарување на бои, лакови и други средства за дезинфекција. Еден хлорофитум е доволен за прочистување на воздухот во просторија до 20 квадратни метри. Бидејќи хлоротифумот е повеќегодишно растение, неговиот животен век може да биде до десет години, доколку се одгледува правилно.

Извор: srekja.mk

Previous Откриена е КОВИД диета – Прва студија која пронајде храна која штити од вирусот
Next СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 15 ЈУЛИ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *