Најчести причини поради колабирање во лето и како да помогнете


Заблуда е дека колабирањата, кои се почести во овој период од годината, можат да бидат резултат на „пад на шеќер“.

Иако многумина ја припишуваат оваа состојба на хипогликемија, таа всушност е поврзана исклучиво со нездрави навики и сериозни болести.
Сепак, нестабилните временски услови во комбинација со стресот и заморот доведуваат многумина да се „разболат“. Чувство на слабост, несвестица, палпитации, потење и треперење се главните симптоми на оваа состојба.

Треперењето е пад на притисокот
Дали е тоа навистина нарушување на гликозата во крвта и зошто малку шеќер и вода помагаат во оваа ситуација, објаснува познатиот ендокринолог од Универзитетскиот клинички центар во Варшава.

Кај здрави луѓе, шеќерот не паѓа без причина.
„Кога некое лице е целосно здраво и води редовен, умерен начин на живот, јаде соодветно, вредностите на шеќерот во крвта успешно се одржуваат во нормални граници. Значи, здравата личност може да ги има овие симптоми, но тие само „личат“ на „пад на шеќер“. Причините за појава на треперење и несвестица кај здрави луѓе може да бидат пад на крвниот притисок, бидејќи поради недоволно снабдување со крв во мозокот се јавува несвестица, како и краткотрајно губење на свеста, замор, рефлексна реакција поради долг -времена изложеност на висока температура или некој извор на стрес., земање примероци од крв.“

Хипогликемијата е честа појава во неправилен начин на живот
Кај оние кои немаат соодветни животни навики, „пад на шеќер“ или хипогликемија е можна појава.

Кој јаде нередовно и не појадува
„Недоволното внесување течности во комбинација со неправилна исхрана и изложеност на напор честопати се причини за колапс“.

!Сведоци сме дека кога ќе му дозволиме на човек што е болен да седне и да му даде шеќер и вода, тој брзо ќе стане подобро. Но, тоа не значи дека и требаше шеќер. Бидејќи, треба да го имаме предвид можниот „плацебо“ ефект на овој вид на терапија: лицето веднаш се олеснува, доби некаков вид на лек, а од друга страна и дадовме течности и промената на положбата на телото помогна да се воспостави подобра циркулација.„

Тешко вежбање, диета, алкохол, премногу слатки … и поради тоа се онесвести.

Понекогаш хипогликемијата може да се развие дури и после оброк многу богат со шеќери, поради секреција на голема количина на инсулин, поголема од потребната.

Како да препознаете дали има пад на шеќерот во крвта?
Типични симптоми на пад на шеќерот во крвта се конфузија, треперење, палпитации, чувство на глад, потење, трнење на усните и јазикот, понекогаш гадење, несвестица.
„Со развој на хипогликемија, ако некој не реагира на време, лицето може да ја изгуби свеста“ – вели соговорникот.

-„Бидејќи хипогликемијата е состојба која може да биде потенцијално опасна по живот, нашето тело има неколку одбранбени механизми, пред се со активирање на хормони кои делуваат спротивно на инсулинот, хормони чиј ефект е намалување на гликозата, што кај здрави луѓе спречува хипогликемија.“ Една од најчестите причини за хипогликемија кај дијабетичари е предозирање со терапија за намалување на глукозата. Ова често им се случува на оние пациенти кои се на инсулинска терапија.

„Кај луѓето кои немаат дијабетес, причини за хипогликемија може да бидат земање на одредени лекови, сериозни заболувања на црниот дроб и бубрезите, болести на панкреасот, недостаток на хормони на надбубрежната жлезда и хипофизата.“

Извор: srekja.mk

Previous Љубиша се движи како Џегер, слушнете го неговиот микс
Next Пронајдено проштално писмо на Џеј: Еве на кој го оставил своето наследство!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *