in , , , ,

Најчудното и најнеобично место за кое малку се знае – Градот со 500 замоци во кои никој не живее

На северозападот на Турција, во близина на градот Мудурну, лежи необично место наречено Бурџ Ал Бабас. Тоа е град на духови исполнет со дури 530 минијатурни и делумно изградени замоци кои се празни празни.

Кога браќата Јерделен започнаа да го градат Бурџ Ал Бабас во 2014 година, се веруваше дека зградите што потсетуваат на сцените од Дизниленд ќе ги купуваат богати странци. Требаше да се изградат повеќе од 700 мини замоци, од кои секоја беше продадена однапред по цена од 2.000 000 до 3,000 000 лири.

Град на духови: Место „среде недојдија“ до кое луѓето дојдоа за пари и слобода. Освен мини замоци, во населбата требаше да има продавници, кино и други објекти за одмор и забава.

Но, економската криза предизвикана од падот на цената на нафтата во Турција ги наруши нивните планови. Изградбата на ова луксузно одморалиште, во кое беа вложени околу 200 милиони американски долари во 2019 година, е прекината поради намалениот интерес од потенцијалните купувачи, и на крајот поради банкрот на инвеститори.

Наместо ексклузивно место за богатиот Бурџ Ал Бабас се претвори во туристичка атракција. Патниците кои се наоѓаат на овие простори сакаат да го доживеат ова необично место во живо и да направат неколку фотографии за паметење и социјалните мрежи.

Погледнете како изгледа Бурџ Ал Бабас во галеријата со фотографии.

За повеке кликнете на наредниот линк: Најчудното и најнеобично место

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 29 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

Бог секогаш има сила за нас – Дури и кога мислиме дека не можеме понатаму