in , , ,

Чудо на природата: Тровантс – „живите камења“ во Романија кои дишат, се движат а можат дури и да се размножуваат

Во градот Костести има чудни карпи наречени „живи камења“ кои се локално познати како Тровантс. Оние чудни, чудни карпи изгледаат скоро како да се во холивудски филм; тие можат да растат и да се размножуваат и суштински да се движат.

Тровантите, „живи камења“, се направени од камено јадро, но нивните надворешни слоеви се направени од еден вид песок, кој се формира околу внатрешното јадро, дејствувајќи како школка. Нивната надворешна обвивка предизвикува камењата во суштина да растат. Нивното име потекнува од германските зборови Sandstein Konkretion, што значи песок бетон или цементен песок. Овие камења можат да пораснат до големина од неколку милиметри, но со дијаметар од дури десет метри. Поради нивната способност да „растат“, овие геолошки изроди се нарекуваат „живи камења“, иако различни луѓе ги нарекуваат со различни имиња. Во Романија, камењата се нарекуваат Тровантс, што е поим измислен од натуралистот Гх. М. Мургоци, во своето дело „Терциерно во Олтенија“, каде се повикува на чудни геолошки карактеристики.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Чудо на природата: Тровантс

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 25 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

Научниците конечно дадоа одговор на најстарото човечко прашање