in ,

За сите љубители на коктели – Најчести грешки и заблуди

Која е најголемата грешка што ја направија љубителите на коктели.

„ Луѓето најчесто ги осквернуваат коктелите со барање да имаат што повеќе алкохол во пијалоците. Ова е погрешно затоа што секој коктел има свој рецепт и состојките се внимателно избалансирани. Гостите обично грешат во пиењето коктели. За некои коктели е потребно време за пиење помалку од десет минути.“, вели еден познат бармен од Њујорк. Тој исто така наведува дека врвен квалитет на коктел не може да се направи за помалку од десет минути.

Мразот е дел од рецептот за повеќето коктели
„Да се ​​прават коктели значи да се читаат постапките што барменот ги презема со должно внимание. Чашата во која ќе се сервира коктелот мора да се излади, потоа да се измешаат состојките (може да се тресат, стајлираат или мешаат) и на крајот, треба да му посветите посебен момент на гарнитурата, односно украсување на пијалокот со различни плодови , цвеќиња и слично. Тие мислат дека ќе добијат повеќе пијалоци ако бараат коктел со помалку мраз. Секој коктел има рецепт и не треба да се отстапува од тоа ако е усовршен.“

„Гостите грешат кога ќе побараат коктел со помалку мраз. Тие мислат дека на тој начин ќе добијат повеќе пијалоци во чаша, но тоа е голема заблуда, бидејќи секогаш ќе ја добиваат истата количина, бидејќи коктелот се прави според одреден рецепт. За оние кои мислат дека ако имаат помалку мраз во чаша, пијалокот ќе биде помалку ладен, можам да кажам дека е научно докажано дека пијалок што има помалку мраз во него побрзо се лади.“

Како пиете коктел?
„Можете да пиете коктели без мраз со темпо што ви одговара, но најважното правило, каде што повеќето гости прават грешки, е дека треба да пиете коктел послужен со мраз за 10 минути, максимум. Ова е најоптимално време за пиење. Времето на пиење коктел е важно затоа што кога мразот се топи, тоа е разреден коктел и повеќе не е истиот пијалок. Вистинските познавачи секогаш пијат коктели со мраз брзо, токму поради оваа причина.“

Рецепт за Маргарита
Ова е рецептот за класичен коктел, за кој вели дека жените најмногу бараат во текот на целата година.

Состојки:

  • 4 cl текила
  • 2 кл тројно сек
  • 3 кл сок од вар

Измешајте ги сите состојки во шејкер (ако немате шејкер, само промешајте ги во чаша) и послужете ги со мраз.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Мачка одбива да се капе – Од мака дури и проговори а одговорот е урнебесен

Aстролозите предвидуваат: Ни претстои лето со големи промени! Голема среќа ги очекува овие 2 знаци