in ,

Дали вашиот партнер е нарцисоидна личност? – „Црвени знаменца“ на кои треба да внимавате

Препознавањето на знаците дека вашиот нов партнер може да биде нарцисоидна личност може да ви помогне да поставите одредени граници кога станува збор за вашата врска.

Една од најчестите заблуди е дека нарцисоидните луѓе бараат емоционално зависни партнери кои немаат самодоверба. Всушност, популарно наречените „нарциси“ често привлекуваат силни, сигурни и самоуверени жени. Иако ова може да изгледа контраинтуитивно, важно е да се разбере дека нарцисоидните одлики на грандиозност и самодоверба се навистина маска за длабока несигурност. Она што се чини дека е преголема самодоверба е всушност заштитен ѕид дизајниран да спречи „нарцисот“ да ги признае сопствените несигурности и недостаток на самодоверба.

Во исто време, нарцисоидната личност го користи тоа чувство на самодоверба и сигурност за да прикаже личност која е привлечна за самоуверена, успешна жена. Нарцисоидна личност бара жена или маж на кои не им е потребна постојана поддршка и кои имаат сила и способност да управуваат со секоја ситуација. Понатаму, „нарцисистот“ гледа на освојување на силна жена како еден вид освојување чаши. Му дава чувство дека е еднаков или достоен за врска со некој успешен, независен и силен.

Знаци дека вашиот нов партнер е „нарцис“:
Како самоуверена, силна жена, од суштинско значење е да знаете како да препознаете „црвени знамиња“ кога станува збор за нарцисоидна личност. Запомнете, секој може да се однесува вака од време на време, но ако се повтори, постои поголема веројатност да има проблем:

Г-дин Совршен
Иако вашиот нов партнер може да се води според тоа „Господинот е секогаш во право“, има проблем ако тој е премногу совршен.
Нарцисоидна личност не само што ќе се сеќава на сите ваши преференции, желби и она што го сакате, напротив, таа ќе ги претвори во свои желби затоа што ќе се стреми да биде што е можно слична со вас.

Поместување на границите
Нарцисот има потешкотии со границите и може да користи шеги, коментари или активности за да се обиде да ги надмине вашите граници. Ако го забележите ова и го изнесете на виделина, тој скоро сигурно ќе се обиде да ја сврти темата, да се пошегува или дури и да ве обвини вас или некој друг за истата работа.

Играње на вашата емпатија
Со манипулација, нарцисоидната личност игра на вашата емпатија или љубезност за да ја постигнете својата цел. Ова обично вклучува вина и обиди да ве посрамоти затоа што правите што сакате. Тој ве сака само за себе – иако тоа може да изгледа романтично на прв поглед, но ако вашиот нов партнер никогаш не сака да излегува, да поминува време со пријателите или да ве запознае со неговите пријатели и семејство, тој веројатно ве сака само за себе. Исто така, во некои случаи, нарцисот може да биде подготвен да излезе со вас, но тој никогаш не сака да го поминувате времето сам со пријателите и семејството или надвор од неговиот вид. Ако верувате дека вашиот нов партнер е нарцис или има нарцисоидни црти, важно е да размислите за следните чекори во вашата врска. Колку подолго силна, самоуверена жена останува во врска со нарцис, толку е поголем предизвикот на подоцнежната далечина. Работата со терапевт за да ги разјасните потребите, границите и очекувањата за вашата врска е ефикасен начин за проценка на можностите. Исто така е корисно за да може самата нарцисоидна личност да побара совет и да направи промени за да стане подобар партнер.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН НЕДЕЛЕН ХОРОСКОП ОД 14 ДО 20 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

Погледнете најновиот Hitmen 3 гејмплеј на велешанецот Азирус Гејминг