Видови на одмор кои му се потребни на човечкото тело


Поминуваме низ животот мислејќи дека сме одмориле затоа што сме спиеле доволно – но во реалноста ни недостигаат други видови одмор што очајно ни требаат, како креативен или сензорен одмор…

Дали некогаш сте се обиделе да надоместите за траен недостаток на енергија со спиење – само за да продолжите да го правите тоа, дали се чувствувавте истоштено? Ако ова сте вие, еве ја тајната: Спиењето и одморот не се исти, иако многумина од нас погрешно веруваат дека се такви, пренесува 24сата.хр. Минуваме низ животот мислејќи дека сме одмориле затоа што сме спиеле доволно – но во реалноста ни недостигаат други видови одмор што очајно ни требаат. Резултатот е култура на успешни, високо продуктивни, хронично уморни и изгорени лица.

Страдаме од недостаток на одмор затоа што не ја разбираме неговата лековита моќ. Одморот треба да поттикне физичко и ментално обновување во седум клучни области од животот на човекот:

Физички одмор
Првиот вид одмор што ни треба е физички одмор, кој може да биде пасивен или активен. Пасивниот физички одмор вклучува спиење и дремење, додека активниот физички одмор вклучува ресторативни активности како јога, истегнување и масажа, кои помагаат да се подобри физичката циркулација и флексибилноста.

Ментален одмор
Друг вид на одмор е менталниот одмор. Дали го познавате тој соработник кој започнува бизнис секој ден со огромна шолја кафе? Често е раздразлив и заборавен и тешко е да се концентрира на својата работа. Кога легнува ноќе, честопати се обидува да го исклучи мозокот додека разговорите на денот ги исполнуваат неговите мисли. И покрај тоа што спиел седум до осум часа, тој се разбудил како да не легнал никогаш. Има дефицит на ментален одмор. Добрата вест е дека не мора да ја напуштите работата или да одите на одмор за да ја поправите. Однесувајте се кон кратки паузи што треба да ги правите на секои два часа во текот на работниот ден. Овие паузи можат да ве смират и да ве релаксираат кога ќе се чувствувате под стрес. Можете исто така да имате тетратка покрај креветот за да забележите какви било досадни мисли што ве будат.

Сензорски одмор
Третиот вид на одмор што ни треба е сензорен одмор. Светла, компјутерски екрани, бучава во позадина и постојана комуникација – без разлика дали луѓето се во канцеларија или на повици за зумирање – може да предизвикаат поплавување на сетилата. Можете да се спротивставите на ова со таква едноставна постапка како затворање на очите за една минута во средината на денот, како и намерно исклучување на електрониката на крајот на секој ден. Намерните моменти на сетилно лишување може да почнат да ја враќаат штетата што им ја носи на луѓето премногу (сензорниот) стимулативен свет.

Креативен одмор
Четвртиот вид на одмор е креативен одмор. Овој вид на одмор е особено важен за секој што треба да реши проблем или да смисли нови идеи. Креативниот одмор буди стравопочит и воодушевување кај секој од нас. Дали се сеќавате кога прв пат видовте море, авион како полета или диво животно? Препуштете се кон убавината на отворениот простор, дури и ако тоа беше парк во соседството, бидејќи тоа ќе ви донесе промена и креативен одмор.

Емоционален одмор
Дали имате пријател за кој сите мислат дека е најубавата личност што некогаш ја сретнале. Тоа е човек од кој зависат многумина, оној на кого ќе му се јавите кога ви треба услуга, бидејќи дури и ако тие не сакаат да го сторат тоа, знаете дека тој ќе ви каже неволно „да“ отколку вистинско „не“. Но, кога тој човек е сам, тој се чувствува неценет и експлоатиран. На таквите луѓе им треба емоционален одмор, што значи дека им треба време и простор за слободно да ги изразат своите чувства и да престанат да ги задоволуваат сите. Емотивниот одмор исто така бара храброст да биде автентичен. Емоционално одморена личност може да одговори на прашањето „Како си денес?“ Со вистинско „Не сум добро“ – и потоа да продолжи да споделува некои тешки работи што инаку остануваат нерешени.

Социјален одмор
Ако ви треба емотивен одмор, веројатно имате дефицит и на социјален одмор. Ова се случува кога не успееме да ги разликуваме оние односи што нè исполнуваат од оние односи што нè исцрпуваат. За да се релаксирате социјално, опкружете се со позитивни луѓе кои ве поддржуваат. Дури и ако вашите интеракции треба да се одвиваат виртуелно, можете да изберете да учествувате поцелосно во нив со вклучување на видео повикот и фокусирање на со кого разговарате.

Духовен одмор
Крајниот вид на одмор е духовен одмор, што е способност да се поврзе над физичкото и менталното и чувството на припадност, љубов, прифаќање и цел. За да можете да го направите ова, треба да направите нешто поголемо од себе – да учествувате во добротворна акција, да се вклучите во работа во заедницата или нешто што ви одговара и придонесува за луѓето околу вас. Сонот сам не го одмора човекот од секојдневниот живот. Време е човекот да започне да се фокусира на вистинскиот вид на одмор што навистина му е потребен.

Извор: srekja.mk

Previous Погледнете најновиот Hitmen 3 гејмплеј на велешанецот Азирус Гејминг
Next УКЛУЧЕТЕ СЕ НА PES20 ЛАЈФ СТРИМ: Македонија против Украјна

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *