РЕЦЕПТ: Омиленото пециво – Домашни крцкави переци


Најдобро од сè, подготовката е едноставна.

Тие одат добро со јогурт, и добро одат со пиво. Ако сакате переци, оваа домашна варијанта сигурно ќе ви се допадне. Лесно се подготвуваат, а кога ќе замирисаат од рерна, нема да можете да му одолеете на ова печиво, кое е меко одвнатре и е крцкаво надвор.

Состојки:

  • 280 гр брашно
  • 100 мл млака вода
  • 50 мл млако млеко
  • 2 лажички шеќер
  • 1 лажица стопен путер
  • 7 гр сув квасец
  • 1 лажичка сол
  • белки за обложување, груб со за посипување
  • 1 лажица сода бикарбона

Начин на подготовка:

Истурете брашно во сад, а потоа додадете млако млеко. Додадете сув квасец и шеќер, а потоа измешајте нежно. Додадете го стопениот путер, и сè добро измешајте. Служете на маса, а потоа добро измесете го тестото со рацете. Истурете го тестото, а потоа продолжете да месите. Обликувајте го во топка, подмачкајте го, ставете го во сад и покријте го со фолија, па оставете го да нарасне додека не се зголеми двојно по големина. Измазнете ја топката малку, а потоа исечете ја прво на четвртини, а потоа на осмина. Се тркала секое парче во што е можно потенок валјак за да се формира геврек. Ставете ги во плех за печење на хартија за печење, а потоа исечете ја хартијата околу секој геврек. Натопете еден геврек во врела вода со целата хартија, а потоа нежно извлечете ја хартијата.

Бидејќи переците ќе испливаат на површината, лесно истурете ги со топла вода и одозгора. Потоа извадете ги, наредете ги на плех за хартија за печење. Премачкајте со белки и посипете со груба сол и ставете ја во рерна да се пече.

Добар апетит!

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 15 ЈУНИ 2021 ГОДИНА
Next Швајцарското село Лаутербрунен за кое се вели дека го инспирирало Толкин да го напише „Господарот на прстените“

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *