Главни причини поради кои жените стареат побрзо од мажите?


Не е тајна дека жените живеат подолго од мажите. Ова изгледа како добра вест за дамите, но има една работа што не ја очекуваат. Испаѓа дека жените стареат побрзо од мажите.

И навистина не е изненадувачки бидејќи тие имаат многу причини за тоа – од бременост до менопауза, но многу други животни околности исто така влијаат на тоа.

Жените страдаат повеќе од стрес отколку мажите
Жenените се повеќе склони кон ментални нарушувања, особено ако се поврзани со работата, според др. Џудит Моринг. Покрај тоа, хормоналната разлика е она што го објаснува сето тоа. Флуктуациите на хормоните се поврзани со депресија. Покрај тоа, сезонското афективно нарушување повеќе ги погодува жените отколку мажите. Исто така, постојаниот стрес неизбежно води до рано стареење.

Жените кои се породиле побрзо
Студија спроведена на универзитетот Џорџ Мејсон докажа дека изгледате 11 години постари поради бременост. Работата е во тоа што жените кои родиле имаат пократки теломери од оние кои никогаш не родиле, а колку пократки сте теломерите, толку постаро изгледате. Покрај тоа, стресот за време на бременоста не е невообичаен, што исто така го забрзува процесот на стареење.

Машката кожа е подебела
Според дерматолозите, машката кожа е 25% подебела од женската. Процентот може да варира од личност до личност, но општите податоци остануваат исти. Сепак, иако има помалку брчки на машките лица, оние што се таму се подлабоки од женските. Вредностите на тестостеронот се различни Естрогенот е одговорен за младо женско лице, додека тестостеронот е типичен за мажите.

Високото ниво на тестостерон го забавува стареењето
Иако естрогенот служи и како хормон против стареење, неговото производство опаѓа побрзо од производството на тестостерон. Затоа брчките се појавуваат порано кај жените.

Менопаузата го зема својот данок
Загубата на хормоните за време на менопаузата го забрзува процесот на стареење. Кога жените влегуваат во менопауза, нивните тела повеќе не произведуваат колаген како порано. Ова предизвикува губење на еластичноста на кожата.

Извор: srekja.mk

Previous Најновото Hitmen 3 видео на Велешанецот Азирус Гејминг
Next Јасни знаци дека имате работа со маж кој се плаши од долги врски

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *