Рецепт за вкусен чоколаден колач со тиквички


Овој чоколаден колач е толку сочен и мек што нема да ви треба никаков крем или додаток со него. Покрај тоа, главната состојка се тиквичките.

Потребни состојки:

За бисквитот:

  • 240 грама рендана тиквичка (една поголема тиквичка)
  • 150 грама мазно брашно
  • 35 грама какао, незасладено
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • малку сол
  • 2 јајца со големина L
  • 120 грама шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 60 милилитри масло
  • 80 милилитри млеко
  • 90 грама чоколадни капки или парчиња чоколадо

За чоколадната глазура:

  • 120 грама капки чоколадо или темно чоколадо
  • 45 грама путер
  • 1/2 лажиче екстракт од ванила
  • 1 лажица гликозен сируп

Дополнително:

чоколадо за декорација

Начин на подготовка:

Бисквитот:

Вклучете ја рерната на 180 °С. Подгответе калап за леб со димензии 25 х 12 см, ставете хартија за печење на дното и подмачкајте ги рабовите.

Измијте ги тиквичките, извадете ги краевите и изрендајте ги на ренде со поголеми запци. Изренданите тиквички оставете ги настрана. Не исцедете го вишок вода (освен ако нема премногу вода, отстранете ја таа вода, но немојте да ги стискате дополнително).

Во посебен сад измешајте ги брашното, какаото, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Ставете ги настрана.

Во нов сад во кој подоцна ќе ги комбинирате сите состојки, измешајте ги јајцата, шеќерот, екстрактот од ванила, маслото и млекото.

Измешајте ги состојките со жица за матење.

Додајте ги сувите состојки (во садот со брашно), измешајте сè со шпатула и на крајот измешајте ги изренданите тиквички и чоколадните капки или парчињата црно чоколадо.

Пренесете ја смесата во подготвениот калап и печете 35-40 минути или додека чепкалката што ќе ја ставите во средината не излезе сува.

Оставете го колачот во калапот 10 минути, а потоа внимателно префрлете го во фрижидерот.

Чоколадната глазура:

Во мало тенџере со подебело дно, наполнете вода до половина и ставете ја на оган да зоврие. Во меѓувреме, искршете го чоколадото на помали парчиња.

Пренесете го чоколадото во сад отпорен на топлина и ставете го врз тенџерето со вода. Растопете го чоколадото, мешајќи повремено. Можете да го растопите чоколадото и во микробранова печка.

Сега додајте го путерот исечкан на коцки и мешајте додека не се стопи целосно.

На крајот, промешајте ги глукозниот сируп и екстрактот од ванила.

Истурете ја глазурата преку изладената торта. Кога глазурата ќе се стегне, декорирајте го колачот со црни или бели парчиња чоколадо.

Извор: Кафепауза.мк

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 10 ЈУНИ 2021 ГОДИНА
Next Дава неверојатни резултати, а нема да ве чини ништо: Трикот на Ирина Шајк за беспрекорен тен мора да го испробате!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *