Знаци кои издаваат дека некој ве лаже – Кои се причините зошто некогаш луѓето избираат лаги?


Скоро секој понекогаш кажува лага, може да биде минорна и безопасна лага, но може да биде и голема и сериозна. Сепак, дури и „безопасните“ можат да ја уништат врската и довербата во партнерот, па пред да се обидете да го фатите партнерот во лага, запрашајте се дали навистина го сакате тоа!

За почетниците, важно е да знаат зошто луѓето лажат. Луѓето најчесто кажуваат невистини кога не се чувствуваат безбедно со вистината. Ова не ја оправдува лагата, но добро е да се знае дека тоа се случува во врски кога едната страна се плаши од неодобрување од која било причина, па затоа одлучува колку е полесно да се замолчи вистината. Ако некој мисли дека партнерот нема да реагира добро на вистината, најверојатно ќе се обиде да го измами.

Како да ги препознаете лагите?
Обично, партнерот кој лаже во ваква ситуација е засрамен. Човек што лаже веројатно ќе престане да биде срдечен и добронамерен, одеднаш ќе стане сериозен или ќе се пошегува прекумерно со тоа. Ако поставите прашање веројатно ќе ви одговорат „Не знам премногу“ или нешто слично. Можеби мислите поинаку, но поставувањето директни прашања или принудувањето нема да го натера да ја каже вистината, тој најверојатно ќе го заврши разговорот поради тоа и ќе одбие да продолжи на темата. Но, за лажговците е типично дека една лага следи друга. Кога ќе започне со невистина, ќе опстојува на тоа, колку и да прашате.

Кои се невербалните сигнали на луѓето кои лажат?

Луѓето несвесно ја покриваат устата со рацете додека лежат. Можеби тој ќе го стори тоа уште посуптилно со допирање на усните со прстот, дипирање на носот. Прстите во близина на областа на усните главно сигнализираат лага.

Триење на очите.
Додека лажат некого, луѓето инстинктивно гледаат настрана, се обидуваат да ги покријат очите со рацете или да трепнат.

Допирање на увото.
Ова е гест што ја карактеризира нервозата, а луѓето кои лажат главно се нервозни затоа што не знаат каков ефект ќе имаат нивните зборови и што ќе се случи ако бидат откриени.

Научниците открија дека лажењето може да предизвика напнатост на вратот, па ако некое лице го истегне вратот, тоа ја допира јаката.

Афирмативно климање на главата додека лицето вели „не“ или обратно. Ако некое лице испраќа различни сигнали низ телото од она што го зборува, тој веројатно лаже.

Како може да се обидете да го запрете однесувањето на таков партнер без расправии?

-Покажете добра волја и добри намери.

-Според чувствата на вашиот партнер, однесувајте се како да се ваши.

-Создадете атмосфера со нулта толеранција за меѓусебен маркетинг. Не дозволувајте вашиот партнер да ве имитира, дури и ако знаете дека тоа е добронамерно.

Партнерите лажат повеќе отколку што мислат
Мажите, сопругите, момците и девојките се лажат многу почесто отколку што признаваат. Набудувањето на луѓето во нивните секојдневни ситуации дошло до заклучок дека партнерите се лажат едни со други почесто отколку што изгледа на прв поглед или онолку колку што признаваат во анкетите и испрашувањата. Во многу случаи, луѓето не се ни свесни дека лажат, бидејќи лагата им станува природна и тие лесно се кажуваат. Затоа е многу тешко да се изучува лага, бидејќи секој човек сака да мисли дека е искрен со оние што ги сака и не сака да признае лага. Скоро сите ќе признаат дека понекогаш чувале нешто во тајност од својот партнер или криеле некои важни информации, но кога од луѓето ќе се побара да дадат конкретен пример кога последен пат го сториле тоа, само мал број луѓе ќе го признаат тоа.

Интересно е тоа што партнерите најмногу лажат кога ќе бидат фатени како лажат, и тие на едната и на другата објаснуваат една лага. И уште еден поразителен факт што се случи со набудување е дека партнерите најмногу се лажат едни со други. Додека во секојдневната комуникација со други луѓе тие кажуваат ситни лаги, големите лаги и измами се поврзани исклучиво со партнери, на прво место loveубов, потоа деловни партнери.

Луѓето обично лажат кога:

биле фатени како лажат
им се поставуваат многу прашања
имаат проблеми со приближувањето
тие поставуваат нереални очекувања
вистината не им е важна
тие имаат премногу моќ

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 9 ЈУНИ 2021 ГОДИНА
Next Фудбалерите пристигнаа во Букурешт: Развиорено македонско знаме на аеродромот и нашиот официјален автобус (ФОТО)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *