in ,

Легендата за потеклото на СИНИТЕ очи – Луѓето со оваа боја на очи се најретки и посебни

Никој во светот нема боја на очи како вашата. Ако сепак сте имале среќа да се родите со очи во боја на небото, тогаш тоа е нешто навистина необично. Се чини дека луѓето со сини очи навистина имаат посебни предиспозиции.

Сините очи не се навистина сини
Синиот пигмент навистина не постои. Луѓето од сите раси имаат претежно кафеава боја на очите поради меланин, пигментот кој е одговорен за бојата на кожата. А сината боја на очите е резултат на рефлексија на светлината. Морето или небото ни се чини сино од истата причина.

Тие можат да ја менуваат бојата
Сините очи ја менуваат бојата во зависност од светлината. Тие ја добиваат својата боја од светлината што паѓа на рожницата и се рефлектира од неа. Може да ја смените нијансата на очите малку со шминка, да ја направите посветла или потемна.

Сите луѓе со сини очи имаат заеднички предок
Научниците од Универзитетот во Копенхаген откриле дека луѓето со сини очи најверојатно се во роднинска врска. Пред 6-10.000 години, сите жители на нашата планета имаа кафени очи, а потоа во одреден момент мутот мутираше на нивото на меланин. Оваа мутација ја ограничи количината на произведен меланин и осветли кафеави очи на сина боја. Сите луѓе со сини очи ја наследиле оваа генетска мутација во истиот дел од нивната ДНК.

Сините очи се многу ретки
Повеќето од жителите на планетата Земја имаат кафени очи, а само 8-10% од луѓето имаат среќа да се родат со сини очи. Според Светскиот атлас, повеќето луѓе со сини очи живеат во Европа. Финска се смета за земја со најголем процент на сини очи.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 7 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

Како всушност настануваат бисерите – Вистината за најпрекрасниот феномен на природата