in , ,

Како всушност настануваат бисерите – Вистината за најпрекрасниот феномен на природата

Природните – тие се ценети скоро исто колку и скапоцените камења, а вредноста им се дава точно по начинот на нивното создавање. Дознајте како се прават бисери.

Остриги (лат. Ostrea edulis), остриги или европски остриги, е морска школка од семејството на остриги (Ostreidae). Телото на остригата е многу нежно и за да го заштити од повреди, тој лачи течност и ја обложува внатрешноста на нејзината обвивка со која го потпира своето тело. Кога нешто влегува во лушпата што може да го повреди неговото чувствително тело, како што е зрното песок, остригата веднаш го премачкува со неколку слоеви на бисер – истиот оној што го обложува во внатрешноста на нејзината обвивка. Така залутано зрно песок станува бисер.

Составот на бисерите
Бисерот е направен од бисер, кој се состои од калциум карбонат, па затоа е сличен на креда. Бисерот има кристална структура и се состои, како школка, од 80 до 92% калциум карбонат (CaCO3) во својата примарна форма наречен аргонит. Покрај тоа, тој се состои од секундарна форма на калциум карбонат, калцит и вода. Кристалите растат во форма на плочки и се слоевити. Кога бисерот ќе се пресече на половина на средина, можете да видите слоеви што личат на прстени на дрвја.

Човековата помош
Човекот, сепак, најде начин да „помогне“ на школка да создаде бисер со вметнување на ситно зрно песок или парче бисер во остриги. По две или три години, лушпата се вади од водата, а бисер се вади од неа. Овој процес се нарекува „одгледување бисери“ и обично не дава совршени бисери како оние што доаѓаат сосема природно. Стремеж кон совршенство Во Јапонија, тие најдоа начин да произведат совршени форми на „одгледувани бисери“. Супстанција што ги охрабрува остригите да формираат бисери се инјектира директно во нејзиното тело. Тоа е многу чувствителна и деликатна хируршка интервенција, која бара исклучителна грижа и вештина, бидејќи телото на остригата не смее да биде повредено ниту во најмала рака.

Интересни факти:
– Најголемиот бисер во светот тежи 6,37 кг и се проценува на повеќе од 30 милиони американски долари. Пронајден е на Филипините во 1934 година и го носи името „Лао-Цеа“. Школка што ја направила припаѓа на видот Tridacna gigas (џиновска тридакна).

– Познато е дека вистинските бисери се многу скапи, па многу луѓе се задоволни со купување лажни бисери. Французите имаат техника за производство на прекрасен вештачки бисер: прободените стаклени бисери ја премачкуваат супстанцијата добиена од светли лушпи на некои риби и ја исполнуваат внатрешноста на бисерот со восок.

– Бисерите Акова се одгледуваат во морски школки на Јапонија и Кина. Тие се познати по својот уникатен сјај и убавина и се со големина од 5 до 11 милиметри. Спектарот на бои на овие бисери се движи во пастелни тонови – од крем, бела, розова и златна до сиво-сини нијанси. Инаку, бисерите акова имаат најсилен сјај меѓу одгледуваните бисери.

– Обликот на бисерите не мора да биде целосно редовен, но најценети се оние кои имаат сферична форма или во форма на солза, кои се доста ретки. Тие можат да бидат бели, но и црни, како и во преодни нијанси. Розова, сина, жолта, зелена и виолетова се исто така познати.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Легендата за потеклото на СИНИТЕ очи – Луѓето со оваа боја на очи се најретки и посебни

0

Мајка ја претворила домашната градина во мини Диноленд парк за своето 5-годишно синче