in ,

Што е тоа што причинува завидливост кај луѓето – Главен знак кој најчесто не го гледаме

Ова чувство е лошо и за субјектот и за предметот на завист. Постои еден главен знак дека некој има чувство на завист кон нас – тој е многу едноставен и забележлив, но обично нè збунува. Причината за ова е што лицето што го сметаме за пријател или роднина жали кога нешто лошо ќе ни се случи. И што е збунувачко во тоа, ќе се запрашате.

Еве, ова е еден веројатен пример! На пример, некое лице е ладно кон нас, нè критикува, ни се обраќа со груби зборови, дури и се смее со нас. Тој не фали кога ќе успееме во нешто, ниту пак не поддржува во нашите потфати и штом се случи нешто лошо, тој целосно го менува својот став кон нас. И тогаш започнуваме да се испрашуваме: Можеби не бевме во право во врска со него? Тој веројатно е добар со нас? Тој продолжува да ги испитува деталите, воздивнува, дава совети, па дури и нуди помош. Малку помош, но сепак помогнете! И, тој повторно открива како направивме толку многу грешки и влеговме во неволја. Како се разболевме или од што почина една блиска личност. И зошто нè напушти партнерот. Тој наведува дека е негативец. Што рече тој на збогувањето? Што чувствувавме?

Човек одеднаш почнува да покажува такво сочувство ако имаме проблеми. Таквиот интерес се разбуди во нас. И, се сомневавме дека човекот е завидлив!

И точно се сомневавме. Затоа што завидлива личност чувствува болка кога завидува. Активирани се истите области на мозокот кои се одговорни за физичката болка. Во суштина, тој е повреден од зависта затоа што нè мрази во душата! Завидливата личност ужива во спектаклот на несреќа и загуба
Антрополозите пишуваат: песните на зависта се стегаат, забите се стегаат, тој е напнат, болен е што го гледа нашиот просперитет И тогаш почнуваат да се случуваат лоши работи! Можете само да замислите олеснување што го доживува зависник. Болката ја снема! Бидејќи сега нема предмет на завист, ние сме во неволја. Се чувствуваме лошо. И тој е добро! Така, тој ужива во деталите. Се храни со нив. И тој е среќен, тој е дури и подготвен да прости. И да помогнам малку, да уживам во спектаклот на несреќа и загуба. Или срам и болест

Тоа е исто така причина за промена на ставот. Погледнете подетално: ќе видите насмевка, скриена и малку забележлива, како онаа на античката статуа, на лицето на завидливиот. Тој е толку задоволен што лошо ја крие својата радост. И зад зборовите на сочувство, дури и тоа се чувствува
Завидливата личност постојано не охрабрува да зборуваме за несреќата што ни се случи. И кога проблемот ќе се реши или ќе поминат тешки времиња, сè ќе се врати на старото место. И завидливиот повторно ќе не клевети, ќе озборува зад грб, ќе гледа со прободливи очи, ќе не девалвира и омаловажува

Ова е главниот знак на завист. Само во неволја или тага ја губиме будноста и набудувањето. И ние ја прифаќаме утехата на зависта, иако сè во душата протестира. Дури и таквото „сочувство“ е подобро од омразата. Но, не треба да бидете искрени со тоа кој се храни со вашата несреќа и загуба.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Чај од зелена салата – Најефикасниот лек против несоница

Џиновска дупка “голта” се пред себе!? Се отвори неочекувано: Никој не знае како и зошто? Почна евакуацијата (видео)