in ,

Како да му помогнете на отруено куче и како да го заштите од потенцијално труење

Во Македонија сè уште има поединци кои се осмелуваат да ставаат отров во парковите каде претежно престојуваат деца, родители, луѓе со кучиња, но и постари сограѓани. Најчесто се убиваат улични кучиња, но не се поштедени нити домашните кучиња за кои се способни да подготват болна и ужасна смрт на друго живо суштество.

На социјалните мрежи има групи љубители на животни каде од време на време можеме да забележиме предупредувања дека во одреден град, на одредена локација има отров што претставува опасност за секого. Покрај тоа што се изложени на ризик надвор, нашите миленици се изложени на ризик од труење и во нашите домови. Еден ветеринар сподели како најдобро да реагираме доколку се случи вакво нешто.

„Ако постои сомневање за труење со нешто што кучето го јадело надвор или со хемикалии, растенија, лекови и човечка храна во куќата, треба веднаш да предизвикате повраќање, а потоа да дадете активен јаглен, и веднаш да одите на ветеринар“  Тој исто така споменува што да му се каже на ветеринарот.

„Кога го посетувате ветеринарот по пристигнување, предупредете го дека случајот може да биде итен, бидејќи секое одложување на интервенцијата може да биде фатално. Во некои случаи на труење, како што е труење со креозот или корозивни хемикалии, како и труење со отров од стаорци, разликата од неколку минути на почетокот на интервенцијата може да биде клучна за конечниот исход и успехот на интервенцијата“

За да се избегнат такви ситуации, неопходно е да се научи кучето да не јаде од улица и да не зема храна од странци.

„И дома, детергентот за перење алишта и другите хемикалии треба да ги држат домашните миленици далеку и тоалетот затворен. Ако користите хемикалии за чистење на подот, добро исплакнете ги подовите со вода и исушете ги пред да го пуштите вашето домашно милениче во исчистена просторија“

Ветеринарот исто така советува на што друго да се обрне внимание.

„Лековите и храната за луѓето треба да се чуваат затворени во плакари и фиоки. Исто така, добро треба да се проучи списокот на човечка храна што е отровен за кучињата. Тоа се чоколадо – особено црно, грозје, суви кајсии, сливи, лубеница. Исто така, домашните растенија и цвеќињата можат да бидат фатални за домашните миленици, а меѓу нив се и дрвото на животот, дифембаја, сабји, филадендрон, бршлен, лилјани. – се чини дека има бесконечна листа на ризици.“

Многу е важно да се реагира на сето тоа ако кучето поврати крв.

„Веднаш и итно треба да контактирате со ветеринар, бидејќи тоа може да биде предизвикано од итни состојби како што се труење, но и крварење во дишните патишта што може да доведе до задушување, сериозен дигестивен тракт, па дури и срцев удар“ – заклучува ветеринарот.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Аднан Куртов ја обожава Мас Ефект играта

4 хороскопски знаци кои од овој месец ќе бидат миленици на среќата и љубовта ќе им биде наклонета