in , , , ,

Фантазиите стануваат реалност – Создаден портал кој ќе ги поврзува луѓето оддалечени стотици километри

Десетици луѓе работеа дење и ноќе на проект кој успеа и тукушто ќе се проширува.

Иако литванските градови Лублин и Вилнус се оддалечени 600 километри, луѓето од двете места сега можат да „погледнат низ прозорецот“.
Тоа е успешен концепт на „виртуелни врати“, кои всушност се екран и камери, и симулираат портал, така што граѓаните можат да се дружат минувајќи, да разменуваат неколку зборови и насмевка.

– Човештвото се соочува со многу потенцијално смртоносни предизвици, било да е тоа социјална поларизација, климатски промени или економски проблеми – вели Бенедикт Гилис, иницијаторот на ПОРТАЛ.

Знаењето и технологијата на луѓето кои учествуваа во овој уникатен проект имаа главна задача да се спротивстават на социјалната парализа поради пандемијата. Десетици луѓе работеа дење и ноќе на проектот, кој успеа, и тие веруваат дека во следните години тој ќе се шири низ целиот свет како редовна алатка за комуникација.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 2 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

0

Италијански уметник ја продаде првата невидлива скулптура во светот – Вредна 15,000 евра