in , ,

Италијански уметник ја продаде првата невидлива скулптура во светот – Вредна 15,000 евра

0

Дали уметноста може да биде невидлива? Очигледно, може, бидејќи штотуку е продадена првата невидлива скулптура во светот, по цена од 15.000 евра. За жал, не можеме да ви покажеме фотографија од скулптурата.

Скулптурата ќе биде сместена во приватна куќа, во простор со димензии 150 × 150 см. Дали уметноста може да биде невидлива? Очигледно, може, бидејќи штотуку е продадена првата невидлива скулптура во светот, по цена од 15.000 евра. За жал, не можеме да ви покажеме фотографија од скулптурата. Скулптурата наречена „Јас сум“ (јас сум) од 67-годишниот автор Салваторе Гарау е продадена на аукција во Италија. Се очекуваше цената да биде помеѓу 6.000 и 9.000 евра, но купувачот беше далеку подарежлив и сакаше на крајот да ја поседува оваа невидлива скулптура, која ќе биде сместена во приватна куќа.

Упатствата што ја придружуваат работата наведуваат дека скулптурата мора да биде поставена во непречен простор, со димензии 150 × 150 см, каде што нема пречки, а осветлувањето и контролата на климата не се задолжителни. Купувачот само физички ќе добие потврда дека е сопственик на скулптурата.

– Делото има историско значење и претставува совршена метафора на денешницата. Тој е целосно невидлив, и како таков не може да се репродуцира на Интернет и е излишно да се спомене дека делото на Гарау нема негативно влијание врз околината – пишува во описот на делото „Јас сум“.

За повеќе кликенете на наредниот линк: продаде првата невидлива скулптура

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Фантазиите стануваат реалност – Создаден портал кој ќе ги поврзува луѓето оддалечени стотици километри

„Тој е сеуште мамин син и не е твој банкомат“ – Мајка објавила 10 правила за девојката која ќе е во врска со нејзиниот син