in ,

Факти за папокот кои сигурно не сте ги знаеле

Покрај тоа што е различен по изглед, секој папок е уникатен и за бактериите што живеат во него. Откриени се дури 2400 различни видови бактерии кои можат да живеат во папокот. Папокот е многу интригирачки дел од телото – додека некои го украсуваат со пирсинг, други сметаат дека е прилично непривлечен.

Еве десет факти за папокот што можеби не сте ги знаеле.

1. Некои цицачи немаат папок
Иако многумина мислат дека сите цицачи мора да имаат папок, тоа всушност не е така. Некои цицачи како кенгурите немаат папок. Делфините, пак, го имаат.

2. Технички, папокот е првата лузна
Папокот е, без оглед на изгледот, првата лузна што ја добиваме по раѓањето. Таа се формира кога папокот, преку кој бебето се храни во мајчината утроба, се сече и се врзува по раѓањето.

3. Полн е со бактерии
Покрај тоа што е различен по изглед, секој папок е единствен и за бактериите што живеат во него. Откриени се дури 2.400 различни видови бактерии кои можат да живеат во папокот.

4. Бебињата најчесто имаат испакнат папок
Откако ќе испадне, бебињата имаат испакнат папок на почетокот на животот. Но, тоа се менува со возраста, така што само 10% од возрасните имаат таков папок.

5. За време на бременоста, папокот станува испакнат
Ова не е правило. Сепак, со проширување на стомакот, папокот може да стане испакнат. Обично се враќа во првобитната форма по раѓањето.

6. Зголемување на градите може да се направи преку папокот
Многу медицински процедури, вклучително и зголемување на градите, може да се направат преку папокот. Ова е направено за да се избегнат лузни.

7. По отстранувањето на пирсингот, папокот се опоравува долго време
Пирсот на папокот може да изгледа многу привлечно, но просечното време на опоравување на папокот по отстранувањето на украсот е 12 месеци. Покрај тоа, овој пирсинг може да предизвика сериозни инфекции.

8. Собира влакна, а некои од нив заработуваат
Ако не се внимава на хигиената, се создава мешавина од влакна од облека, коса и мртви клетки. Кај мажите, ситуацијата е посериозна, бидејќи тие имаат коса околу папокот. Колку и да изгледа чудно, некои луѓе собираат отпад од папокот. Греам Баркер од Австралија има најголема колекција на отпад од папок во светот, а со тоа го сруши Гинисовиот рекорд во 2000 година. Уметничката Рејчел Кејс прави малку мечки од ѓубре од папок и ги продава.

9. Папокот може да биде привлечен
Некои психолози велат дека папокот го нагласува женското тело и нејзините облини и ја нагласува плодноста. Тие додаваат дека гледањето на папокот предизвикува сексуална возбуда кај некои луѓе. Но, ова предизвикува дебата и за многу луѓе погледот на папокот е непривлечен.

10. Тој бил контроверзен
Во текот на 1960-тите, женскиот папок беше забранет на телевизија.Жените кои се појавиле во костим за капење морале да го покриваат папокот со него бидејќи се сметал за интимен дел од телото.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 1 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

Ги сметате за здрави, a можат да бидат опасни: 5 намирници кои се штетни ако ги јадете претерано