in , ,

Светската престолнина на виножитото – Тука тоа има посебно значење

Дали знаевте дека кога гледате виножито, гледате само дел од сликата? Виножитото навистина не е „лак“, туку круг делумно навлечен под хоризонтот и најчесто можете да го видите на Хаваи, кој е светска престолнина на виножитото.

Покрај тоа што е многу честа глетка на небото, виножитото на Хаваите е неразделно поврзано со културата и традицијата. Научниците од Универзитетот Хаваи во Маноа истражувале зошто овој остров во Тихиот океан е мек и оптички феномен. Во хавајската митологија, виножитото игра многу важна улога и е поврзано со Боговите.Тие се нарекуваат aneunes според божицата Aneune. Анеуна го користела виножитото како пат помеѓу небото и земјата, таа била гласник помеѓу човекот и боговите.

За повеќе кликнете на наредниот линк: светската престолнина на виножитото

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Грешки при готвењето кои најчесто доведуваат до тоа да подготвите лош рецепт

2-годишно девојче е помеѓу најинтелигентните луѓе на светот – Има IQ 146