in ,

Јапонците планираат изградба на храм во свемирот кој ќе ја заштити Земјата од зло

Јапонските монаси веруваат дека ова свето место во вселената ќе ги заштити Земјата и целиот универзум од деструктивни настани

Храмот Даигоџи во Кјото и сателитската програма „Тера Спејс“ ги здружија силите и планираат да лансираат „вселенски храм“ до 2023 година, кој ќе биде достапен од Земјата. Малиот храм на Јотенин Гоунџи, со статуа на Буда и слики од мандала, со големина на кутија за накит, ќе биде поставен во сателит што кружи околу Земјата. Flyе лета на надморска височина од 400-500 километри, а околу Земјата ќе патува за 90 минути.

Застапниците на оваа идеја објаснуваат дека верниците порано се молеле во храм кој бил близу до нив, но поради социјалните промени, преселувањето, а особено за време на пандемијата, тоа станало речиси невозможно. Затоа дојде идејата да се изгради храм кој ќе биде достапен за секого.
Свештениците од храмот Даигоџи од храмот во Кјото ќе одржат „вселенски услуги“ на далечина, кои ќе бидат испратени во вселенскиот храм, а верниците од Земјата ќе можат да го следат преку Интернет. Јапонските монаси веруваат дека ова свето место во вселената ќе ги заштити Земјата и целиот универзум од деструктивни настани. Исто така, од Земјата, луѓето ќе можат да ги испраќаат своите молитви во вселената.

Според програмерите, животниот век на овој вселенски сателит ќе биде од пет до десет години. После тоа, храмот ќе влезе во атмосферата на Земјата и ќе изгори, што ќе ги направи молитвите дел од универзумот. Покрај својата религиозна цел, се очекува сателитот да олесни проверка на културниот имот и штетата за време на катастрофа во планинските области каде што нема пристап до Интернет или прием на сигнали за мобилни телефони.

Она што сè уште претставува проблем се парите. Изградбата и лансирањето на сателити со оваа големина обично чини околу 200 милиони јени. Компанијата во моментов бара инвеститори и планира да ги искористи приходите од вселенски производи, како што се предмети што носат среќа и услуги што се нудат во храмот Даигодџи.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Народ кој како да живее во друг свет: Племето Пираха не знае за време, се плашат од спиење и постојано ги менуваат личните имиња

Солени колачи од лиснато тесто со мелено месо (видео)