Технологијата го достигна врвот – Летечки маринци како од филмовите „Марвел“ во реалноста


(ВИДЕО) Тоа е исто како да гледате филм од Marvel или Iron Man.

Добро познатата компанија „Гравити индустри“ ги здружи силите со Кралските маринци на британската армија. Како резултат на оваа соработка, извршени се тестови за примена на „авионска облека“, односно летачки одела за впуштање маринци на бродови во движење, во кои учествувале 42 маринци. За време на трите дена, беа извршени многу летови на војници од еден до друг брод.

Пренесувањето војници од чамци на бродови е бавен процес што вклучува употреба на скали што се прицврстени на високите страни на бродот по кои се искачуваат војниците. Таквите трансфери може да се забрзаат само ако се користат хеликоптери. Истражувачите од Гравитацијата сметаат дека примената на летачки одела би го решила овој проблем.

Пред овој тест, „Гравити“ веќе соработуваше со британската служба за итни случаи на проект на болничари од авиокомпанија, кои со помош на летачки одела им пружаа помош на повредени лица на недостапен терен. Цената на летачкиот костум е 430 000 долари, па доколку британската армија прифати ваков вид на опремување на своите сили, тоа ќе претставува значителна ставка во воениот буџет. Гледајќи видео од вежбата, се чини дека гледате филм на Marvel или Iron Man.

Технологиите што се развиваат за воената индустрија се чини дека полека се приближуваат до суперхероите и нивните овластувања.

Извор: srekja.mk

Previous РЕЦЕПТ: Палачинки со бела чоколада, кокос и црвени бобинки
Next СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 28 МАЈ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *