in , , ,

Предмети кои доколку ги чувате во бањата можат трајно да се оштетат

Секој предмет во куќата има свое место, но ние чуваме многу работи во бањата – особено уреди и предмети за одржување на хигиената. Всушност, логично е дека фен за коса, корпа за перење алишта, средства за хигиена за жени и алатки за маникир се секогаш при рака. Но, малкумина од нас некогаш мислат дека такво обично место може да предизвика непоправлива штета на овие предмети.

Кошницата за алишта
Корпа за перење алишта во бањата е дефинитивно совршена идеја. Погодно е да се фрли нечиста облека непосредно пред туширање и да се користат крпи веднаш потоа. Сепак, поради зголемената влажност на облеката, може да се појават работи како мувла и непријатен мирис. Исто така, множењето на разни бактерии ќе се зголеми, што дури и миењето во машината нема да ги реши.

Крпи
Ако одлучите да чувате крпи во бањата, заборавете на допирот на чиста и сува крпа, бидејќи вашите пешкири и бањарки секогаш ќе бидат влажни, што е совршена средина за развој на бактерии. Значи, треба да најдете друго место во вашата куќа за да чувате чисти крпи.

Производи за хигиена за жени
Влагата е главниот непријател на памукот, кој обично се користи за производство на тампони и хигиенски влошки. Овој материјал е многу чувствителен на мувла и бактерии, додека топлината и влагата го поттикнуваат растот и размножувањето на микробите. Покрај тоа, влошките и тампоните лесно можат да ја апсорбираат влагата и да отекуваат.

Додатоци за нокти
Без оглед колку е добар квалитетот на вашите ножици, пинцети и датотеки, порано или подоцна тие ќе почнат да ‘рѓосуваат ако ги чувате подолго време во бањата.

Лак за нокти
Поради промените во температурата и влажноста, лакот ќе се расипе побрзо, односно ќе се згусне и избледне. Постојат многу места посоодветни за чување лакови, како што се разни кутии, фиоки, ормани, полици и што е најдобро, фрижидери (за тоа во друга прилика). Главната работа што треба да се има предвид е дека овој предмет треба да се чува на ладно и суво место заштитено од светлина на приближно иста температура.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Фотограф изградил минијатурно село за глувци во својот двор

Она што е наменето за вас е нешто што Бог го избрал само за вас и никогаш нема да погрешите со тоа