in , , , ,

Приказна која ќе ве наежи – „Болното срце може да го излечи единствено срцето што сака“

Владимир Алмазов, истакнат руски кардиолог, чувал сад со човечко срце сочувано во алкохол во неговата канцеларија. Сите негови студенти ја знаат позадината на таа приказна со срцето. Во раните 1950-ти, кога д-р Алмазов сè уште беше студент на четврта година на Медицинскиот институт во Санкт Петербург. Во Санкт Петербург, една млада жена беше донесена на клиниката со дијагноза на субакутен бактериски ендокардитис.

Дури и денес, оваа застрашувачка болест има многу висока стапка на смртност, а тогаш фаталниот исход беше скоро сигурен. Се сметаше дека нема помош за девојчето – нејзиното срце станувало се послабо, со постојано покачена температура. Девојчето го испитуваа сите најдобри професори, но без позитивен ефект. За време на тие испити, тој беше со професорите и ги читаше практикантите. Еден од нив беше колега на д-р Аламазов, тогаш познат како многу вреден и талентиран студент.

Тој не предложи ниту еден револуционерен метод за третман на ендокардитис, или нешто слично, тој едноставно се заљуби во девојка што умира.
Практикантот ја посетувал секој ден и и носел цвеќиња. Со текот на времето, таа исто така се вљубила во него и полека, но сигурно започна да се опоравува. Тие се венчаа, имаа деца и ги поканија лекарите кои ја лекуваа на нивната сребрена свадба.

По многу долги и среќни години кога лежеше на смртна постела, го остави срцето на Медицинскиот институт во Сент Луис. Петербург. Ќе остане таму засекогаш зачуван како потсетник дека болното срце може да го излечи единственото срце што сака.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 18 МАЈ 2021 ГОДИНА

Сибирска метода за зајакнување на имунитетот за само 15 секунди