in ,

Еве на кои делови од телото мачките сакаат да бидат чешкани и галени најмногу

Сузан Соеничен и Арнолд С. Чамов од Одделот за психологија на Универзитетот Масеи во Нов Зеланд, сакаа научно да утврдат каде мачките сакаат да бидат чешкани и галени најмногу. Извршен е детален преглед на мачки за галење, а резултатите беа објавени во академскиот билтен „Антрозус“.

Двајца научници го испитале однесувањето и реакциите на девет мачки, а за време на тестирањето, секоја мачка била галена и гребена 60 минути на четири делови од телото:

1. Помеѓу ушите и очите (темпорална жлезда лоцирана во областа над образите).

2. Брадата и областа околу усните (периорална жлезда).

3. Долниот дел на грбот околу коренот на опашката (опашка жлезда).

4. На делови од телото каде што нема жлезди: на главата, грбот или градите.

Добиените податоци покажуваат дека мачките претпочитаат да се галат меѓу ушите и очите и дека претпочитаат да се галат во опашката во долниот дел на грбот во близина на опашката.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 15 И 16 МАЈ 2021 ГОДИНА

Подготовете се за на плажа – Коктел од суви сливи кој топи вишок килограми и масти