in , , ,

Научниците потврдија – Природата не прави среќни, љубезни, и креативни

Најновите истражувања сугерираат дека природата може да помогне многу за да им помогне на нашите мозоци и тела да останат здрави.

Престојот во природа го намалува стресот
Јасно е дека секоја физичка активност може да го намали стресот и вознемиреноста, но има нешто во природата што помага уште повеќе. Во неодамнешниот експеримент спроведен во Јапонија, учесниците добија упатства да одат или низ шума или во урбана средина, додека им се мерат пулсот и крвниот притисок. Учесниците, исто така, пополнија прашалници за нивното расположение и нивото на стрес. Резултатите покажале дека оние кои шетале во шума имале значително пониски отчукувања на срцето и поголема мускулна релаксација, а со тоа и помалку стрес, и пријавиле подобро расположение и помала вознемиреност од оние што шетале во урбани средини. Истражувачите заклучиле дека има нешто во природата што има корисен ефект врз намалување на стресот. Во друга студија, истражувачите во Финска откриле дека жителите на градот кои прошетале само 20 минути низ шумата, пријавиле значително намалување на стресот отколку оние што оделе низ центарот на градот.

Природата го ублажува заморот и ја зголемува креативноста
Денес живееме со сеприсутна технологија дизајнирана постојано да го привлекува нашето внимание. Но, многу научници веруваат дека нашиот мозок не е создаден за ваков вид на бомбардирање на информации и дека може да доведе до ментален замор и прегорување, што бара враќање на вниманието кон нормална, здрава состојба. Истражувачите веруваат дека останувањето во природа ги обновува исцрпените ресурси на внимание, што може да ни помогне да бидеме поотворени кон креативноста и решавањето проблеми. Една студија открила дека влијанието на природата врз обновувањето на вниманието е тоа што придонело за подобри резултати на когнитивните тестови за учесниците во студијата.

Природата може да ни помогне да бидеме љубезни и дарежливи
Серија експерименти спроведени од истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, меѓу другото, го разгледаа потенцијалното влијание на природата врз подготвеноста на луѓето да бидат дарежливи кон другите и да бидат корисни, притоа разгледувајќи кои фактори можат да влијаат на таа врска.
Како дел од нивната студија, истражувачите ги изложиле учесниците на прекрасни сцени од природата, а потоа забележале како се однесуваат учесниците играјќи две социјални игри – Игра на диктатори и Игра на доверба. Откако беа изложени на поубави сцени од природата, учесниците се однесуваа поlyубезно и со поголема доза на доверба кон другите отколку оние на кои им беа одземени природните убавини.
Во вториот дел од студијата, истражувачите побарале од луѓето да пополнат анкета за нивните чувства додека седат на маса на која се поставени повеќе или помалку убави растенија. После тоа, на учесниците им беше кажано дека експериментот е завршен и дека можат да заминат, но дека, доколку сакаат, можат доброволно да направат оригами за програмата за помош во Јапонија.

Резултатите покажаа дека присуството на поубави растенија значително го зголеми бројот на дигалки направени од учесниците и дека на ова зголемување, пак, влијаеше позитивната емоција предизвикана од природата.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Мали хумани дела – Милионери донираа Ламборџини за брз транспорт на органи и лаптопи за секој средношколец

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 13 МАЈ 2021 ГОДИНА