in ,

Ископани нови мистериозни градби во Саудиска Арабија постари и од египетските пирамиди

(ВИДЕО) Илјадници монументални згради изградени од камени sидови во Саудиска Арабија се постари од египетските пирамиди и античките камени кругови на Велика Британија, велат истражувачите – што ги прави можеби најраниот ритуал пејзаж досега идентификуван. Мустатилите се стари околу 7.000 години, што значи дека се постари од Стоунхенџ и египетските пирамиди.

Студија објавена во четвртокот во списанието „Антика“ покажува дека мистериозните структури се наоѓаат околу пустина во северозападна Саудиска Арабија – наречени „мустали“ од арапскиот збор за „правоаголник“ – стари околу 7.000 години Тој е многу постар од очекуваното и околу 2000 години постар од Стоунхенџ во Англија или најстарата египетска пирамида.

– Зборуваме за над 1.000 мустатили. Овие работи се наоѓаат на над 200.000 квадратни километри и сите се многу слични по форма … тие веројатно припаѓаат на истото ритуално верување – вели археологот Мелиса Кенеди.

– Секако постоеше одлично ниво на комуникација на оваа многу голема област, бидејќи начинот на нивното градење се пренесуваше меѓу луѓето – рече главниот автор Хју Томас, археолог.

За повеќе кликнете на наредниот линк: мистериозни градби во Саудиска Арабија

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Симптоми кои укажуваат на недостаток на ЖЕЛЕЗО – Како да го надокнадите

Како да го освоите срцето на секој хороскопски знак