in ,

Потсетник за позитивен ден – Совети за исполнето и квалитетно секојдневие

Секој во одредена фаза од животот се заситува и секој од нас има денови кога стресот ќе завладее и веќе ништо нема да оди како што треба. Тогаш стануваме нервозни, депресивни, лути и едноставно сме сè што не е од наша природа. Во овие ситуации, не треба да ја губите главата, бидејќи со овие неколку совети, секоја ситуација може да се гледа од различна перспектива.

Позитивниот поглед на светот не е само прашање на добро расположение, проактивниот оптимистички став кон животот има вистински ефекти врз нашето ментално и физичко здравје, вклучително и неодамнешна студија на Националната академија на науките на САД, која покажа дека оптимизмот го продолжува животот за дури 15%. Според животниот тренер Мил Ласелес, нашиот мозок е програмиран да ја гледа чашата полупразна, па затоа е потребно да се прекине тој автопилот и да се усвојат нови начини на размислување. Со овие неколку корисни совети, можете да ги вратите позитивните во вашиот живот

Животот во сегашноста
Иако одамна е клише за новата ера, во кое е најлесно да се превртат очите, фокусирајќи се на присуството во моментот, сега и тука, поттикнува чувство на смиреност. Идејата е во суштина да се слета во сегашноста и да се доживее животот каков што е во даден момент. Ласелс вели: „Многумина се борат да дојдат до„ дестинацијата на среќата “и да живеат оптоварени со идејата дека среќата лежи на следното место, на следната работа, со следниот партнер. Но, сè додека не се откажете од идејата дека среќата е на друго место, таа никогаш нема да биде таму каде што сте “.

Дневник на благодарноста
Ласелс предлага да запишеме неколку работи за кои сме благодарни секое утро, фокусирајќи се на личноста, задоволството и ветувањето. Можеби е многу мала работа, но секој детал може да ни помогне да го смениме нашиот начин на размислување: „Тоа носи моментална среќа и радост и може да ги активира вашите чувства како прекинувач“.

Опкружете се со позитива
Чувствата се заразни, како и расположенијата. Не станува збор за бришење на луѓето што ги сакате одблизу и минување низ лоша фаза, и секако дека доза на црн хумор и остра иронија има свои терапевтски ефекти, но кога ќе почувствувате дека негативните ве оптеретуваат, дозволете си да се дистанцирате од луѓето кои го одгледуваат и шират. Можеби дури и чистка на социјалните медиуми би бил добар потег кон подобар квалитет на живот.

Прошетка
Позитивните ефекти од престојот во природата врз здравјето се обемно документирани и емпириски докажани. Вежбите помагаат во регулирање на нивото на кортизол, што значи дека тие исто така имаат корисен ефект против анксиозност, стрес и лошо расположение.

Потсетување за позитивното
Не чекајте да се случи доброто расположение само од себе, но дури и не обвинувајте се себеси ако ви избега и покрај вашите напори. Кога ве обзема мал или голем очај, само обидете се да се потсетите да задржите позитивен став. „Негативните искуства се држат до мозокот во микросекунди, додека на позитивните им требаат најмалку дваесет секунди за да го свртат нашето внимание во сеќавања. Фокусирајте се на позитивните искуства и чувајте ги таму најмалку 30 секунди “.

Почитувајте ги вашето тело и дух
Размислете за работите што ве прават среќни, наведете ги, сфатете колку се некои лесни и достапни, имплементирајте ги во вашата дневна рутина. Може да биде нешто, од домашна спа-рутина, преку добра книга до срдечен ручек, но што и да е, нека биде приоритет. Навистина е многу, многу важно и светот ќе чека.

Наместете поза
Како се однесуваме влијае на начинот на кој другите нè гледаат, но исто така и на тоа како се чувствуваме во нашето битие. Држењето на телото за да се задржи „експанзивно“, односно исправено и со отворени рамена и гради, ја крева самодовербата.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Венчале две жаби во Индија во чест на богот за да им пушти дожд

СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 8 И 9 МАЈ 2021 ГОДИНА