in , , ,

Во овој град во Норвешка е забрането да се умри – А за тоа има добра причина

Неодамнешната епидемија на антракс во Русија го потврди она што малку норвешки град го знаеше одамна – дека умирањето треба да биде нелегално.

Арктичкиот град Лонгјербин, каде во моментов 2.100 жители се борат со екстремно ниски температури, го донесе овој необичен закон во 1950 година. Причината за тоа лежи во постојаниот мраз, кој спречува распаѓање на телата на градските гробишта, што значи дека смртоносни вируси може да преживеат и да загрозат многу животи ако еден ден се стопи постојаниот мраз.

Ова исто така може да ја објасни епидемијата на антракс во Русија во 2016 година, кога топлотниот бран го одмрзнува мразот и придонесе за ширење на оваа бактериска болест од мртва еленка на друг елен, убивајќи повеќе од 2.300 лица. Научниците откриле и траги од шпанска треска во трупови на Алјаска и Лонгјербин, па денес терминално болни жители одат на други места за да умрат, додека телата на оние кои ненадејно умираат се закопани на гробиштата во другите градови Единствен исклучок е кремирање, што ги уништува или деактивира опасните вируси.

Бремените жени исто така се охрабруваат да раѓаат надвор од градот, бидејќи на оваа територија има само една мала болница – во архипелагот Свалбард. Патем, Лонгиербин не е единственото место во светот што забранило умирање. Бројни градови во Италија и Франција донеле иста одлука поради пренатрупаноста на локалните гробишта.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 8 И 9 МАЈ 2021 ГОДИНА

Сопственикот на Вирално.мк сака да прави дует со Марија Шерифовиќ