in , ,

Најубавиот мајски цвет Божур – Симболот на честа, вечната љубов, богатството и единството

Тој е еден од најблагодарните цветови за одржување, а неговите величествени цветови се најубавиот украс на градините и домовите на пролет. Божур е повеќегодишна грмушка, дрвенеста фабрика, која најчесто се одгледува заради своите украсни цвеќиња.

И, она што не е најубаво за сите лозари е тоа што не мора да се пресадува секоја пролет, туку може да цвета со години, без пауза.
Познато е и со латинското име Пајонија. Името го добила по грчкиот бог Пеон, кој го лекувал Плутон со ова растение. Зевс мораше да го трансформира ученикот во прекрасен цвет кога покажа дека е поперспективен од наставникот. Меѓу првите нации во светот што ја препознале нејзината убавина биле Кинезите. Нивното трпение се должи на одгледуваниот прв култивиран божур.

Инаку, цвеќињата што успеваат на плодна почва имаат малку кисели реакции и умерена влажност. Тој е отпорен на ниски температури и зими добро во нашата клима. Бидејќи божурот е повеќегодишно растение, почвата мора да биде добро подготвена пред садењето со додавање на органски и минерални ѓубрива. Посебно внимание се посветува на растенијата во првата година на одгледување, каде што се отстрануваат сите цветни пупки со цел да се стимулира растот на надземните и подземните вегетативни органи. Во втората година, остануваат само 1 до 2 цвеќиња по растение. Во третата и следните години, страничните пука се отстрануваат и се оставаат 5-7 цвеќиња по растение.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Божур

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 7 МАЈ 2021 ГОДИНА

Импресивно чудо на природата – Ангелските водопади се највисоките водопади на светот