in , ,

Црква која се издигнува од морето – Санта Марија де Исола е вистински бисер на Италија

Можете ли да замислите комбинација од смарагдно зелена вода, бел песок, сино небо и црква да се издигаат на карпа? Звучи како рај на земјата! Тој рај се наоѓа во Калабрија, Италија, а посебна приказна е црквата што се најде на врвот на карпа.

Опкружена со Тиренското Море, црквата Санта Марија dell’Isola е една од знаменитостите на Тропе. Се издига на наметка кон градската плажа во Калабрија, криејќи го своето античко потекло. Црквата била обновувана двапати, по разорните земјотреси во 1783 и 1905 година. Се верува дека е изграден помеѓу 6 и 9 век. Првично, таа припаѓаше на заедницата на базилијански монаси, а од 11 век за него се грижеа Бенедиктинците од опатијата во Монтекасино. Потеклото на ова епархиско светилиште е поврзано со легендата за време на византиската иконоклазма. Наводно, на плажата Тропеја за чудо била пронајдена дрвена статуа на Мадона. и потекнуваше од Ориентот. каде што биле уништени икони и мошти во текот на 8 и 9 век.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Црква која се издигнува од морето

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Чудо од куче – Австралискиот овчар Морти игра друштвени игри со своите сопственици

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 6 МАЈ 2021 ГОДИНА