in , , ,

Јоргован – Цвеќе кое е симболот на Велигден и според легендата процветал по благословот на Богородица

Јоргованот е вид на цвет што традиционално се одгледува кај нас. Скоро нема постари куќи кои немаат јоргован во нивниот двор, стар повеќе од триесет години.

Постојат неколку видови на јорговани кои можат да се разликуваат по формата и боите, како и по големината на самиот цвет. Ова растение е многу убаво и мириса прекрасно. Покрај класичното виолетово, постои и бела варијација на јоргованот, која е исто така многу убава. Јоргованот е многу лесен за одгледување, дури и кога е уништен, повторно се враќа. Затоа, ако растеме јоргована, таа повторно ќе цвета и ќе даде голем број пупки.

Склопот на кастрење
Секоја година после цветањето на јоргованот треба да отсечат некои од гранките. Со ова кастрење, ние го охрабруваме растението да даде нови и свежи квалитетни пупки , и од нив ќе се формираат прекрасни цвеќиња. Јоргованот не е потребно  да се кастри, но тоа ќе го поттикне изобилството на цветањето. Јоргованот е близок роднина на маслинките и јасенот. Освен што е цветен и декоративен, јоргованот може да се сади и на места каде има падини, шарпи, посекотини.  Неговиот корен систем е исклучително силен и разгранет и може да се користи како вид за рекултивација или запирање на пролевање на почвата. Првите сорти на јоргованите цветаат на почетокот на април, но има и такви кои цветаат кон крајот на април до средината на мај.

Лесен да се одгледува
Ова растение не бара многу кога станува збор за услови за одгледување, па затоа ќе успее доколку го одгледувате во саксија. Ако одлучите да одгледувате јоргован, можете да го засадите во некој дел од градината во комбинација со други растенија. Ова растение цвета во рана пролет како еден од првите цветни видови. После тоа, останува убава зелена грмушка, што е самостојно декоративно. Понекогаш се случува лисјата од јоргован да добиваат одредени болести како што се прашкаста мувла и тие лисја да бидат оштетени. Сепак, тоа не мора да ве загрижува, растението повторно ќе расте секоја година.

Постојат и лековити типови
Освен што е примарно декоративно растение, му припаѓа и на лековитите видови. Нејзините лисја и цвеќиња може да се користат за разни препарати, и затоа е многу ценет. Покрај тоа, семето што останува по цветот се користи за разни медицински цели.

Легендата за јоргованот
Легендата вели дека, кога го распнаа Христа, Богородица, преплавена од болка и заслепена од солзи, одеше бесцелно, не знаејќи каде оди. Под товарот на болка, селото треба да се одмори под дрво полно со лисја, но не и со цвеќиња. Таа заспала толку уморна, а потоа лисјата полека почнале да паѓаат од дрвото и нежно ја покривале заспаната Богородица со цел да ја загреат. Кога Богородица се разбудила, таа била топла. Ги видела лисјата на неа. Погледнала во дрвото над неа, било целосно безлистено. Затоа не и било ладно.

Таа го благословила дрвото: „Биди благословено и миризливо засекогаш“.

Во еден момент, дрвото било исполнето со зелени лисја и процветале за прв пат. И така до денес цвета околу Велигден.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 5 МАЈ 2021 ГОДИНА

Ова е вистинска љубов – Маж отишол во фризерски салон да научи како да витка коса за да и помага на својата сопруга