in , , ,

Соленото езеро Накуру кое е дом на фламингоси

Кенија Националниот парк е дом на дивиот свет како што се носорози, зебри, жирафи и лавови, а езерото Накуру е особено познато по еден вид животно – фламингото.

Солтото езеро Накуру се наоѓа јужно од истоимениот град во Кенија, во долината Голем Рифт, а алгите во езерото привлекуваат голем број фламинга. Фламинго годишно јадат околу 250.000 килограми алги на хектар езерска површина. Експертите проценуваат дека до два милиони од овие розови птици секоја година го посетуваат Накуру, создавајќи чудесни сцени на површината на водата.

Голем број други животни исто така живеат на езерото Накуру, поради што Националниот парк е основан во 1961 година на површина од 188 км2.

Загадувањето и сушата придонесоа за уништување на алгите, кои се главната храна на фламинга, поради што тие мигрираат во блиските езера Елментеита, Симби Нијаима и Богорија.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 4 МАЈ 2021 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 5 МАЈ 2021 ГОДИНА