in

Неверојатно откритие во Египет – Совршено сочувана бремена мумија

Полските научници во четвртокот објавија дека ја откриле првата бремена египетска мумија во светот додека скенирале остатоци стари 2.000 години, чувани во Националниот музеј во Варшава.

„Сопругот Станислав, египетски археолог, и погледнавме рендгенски зраци и во стомакот на мумијата забележавме позната глетка за родителите на три деца – мало стапало!“ Марзена Озарек-Шилке, антрополог и археолог на Универзитетот во Варшава, изјави за новинарите. Понатамошната анализа го покажа целиот фетус. Научниците кои работат на Проектот за мумија во Варшава веруваат дека жената била на возраст меѓу 20 и 30 години и дека била бремена од 26 до 30 недела.

„Не знаеме зошто фетусот не беше отстранет од починатиот за време на мумификацијата“, рече Војчех Еизмонд од Полската академија на науките, еден од учесниците на проектот.
„Затоа оваа мумија е навистина уникатна. Не можевме да најдеме ниту еден сличен случај. Тоа значи дека „нашата“ мумија е единствената во светот за која е утврдено дека е со фетус “, рече тој.

За повеќе кликнте на наредниот линк: Неверојатно откритие

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ќе се смеете до солзи – Овца упорно ја повторува истата грешка

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 3 МАЈ 2021 ГОДИНА