in , , ,

Необични навики кои ги поседуваат само многу паметни луѓе

Навиките што се сметаат за лоши, како што се грицкање нокти, жалење или гуми за џвакање, всушност се знаци дека сте попаметни од повеќето. Се разбира, не постои само еден вид интелигенција, бидејќи социјалната и емоционалната интелигенција се исто така важни. Но, се чини дека има некои карактеристики што ги споделуваат високо интелигентни луѓе и кои ги издвојуваат од другите.

Откријте кои се овие знаци на висока интелигенција за да утврдите дали ги имате и вие.

1. Се жалите, но со почит
Кога ќе забележите дека нешто не е во ред, било на работа или надвор од него, и се спротивставувате со почит и благодарност, тоа е знак на емоционална интелигенција. Иако може да изгледа дека едноставно сакате да се жалите, тоа всушност покажува дека сте свесни и внимателни за вашата околина. Го разбирате влијанието на негативните работи врз другите луѓе, не само врз себе, поради што треба да се жалите.

2. Зборувате сами со себе
Научниците веруваат дека имаме голема корист од тоа што се слушаме себеси. Имено, разговорот со себе си има поинакво влијание врз нашиот мозок отколку читањето или размислувањето. Ова всушност е поврзано со поскромно, емотивно справување и можност за мерење на одлуките и други перспективи. Ова исто така укажува на поголема емоционална интелигенција.

3. Имате добра самоконтрола
Да се ​​биде во можност да се спротивстави на искушението и да знае како да чека е знак на интелигенција, особено кај адолесцентите. Истражувањата покажаа дека луѓето попаметни од просекот имаат поголема самоконтрола, особено кога станува збор за диета. Всушност, се покажа дека самоконтролата е еден од најдобрите начини да се живее здрав живот.

4. Можете да бидете сами
Луѓето со висока емоционална интелигенција можат да бидат сами со своите мисли и идеи и немаат потреба да се дружат цело време за да бидат среќни. Бидејќи лесно можат да се навикнат на нивната агенда, тие не се плашат кога не присуствуваат на социјални настани. Тие имаат само неколку блиски пријатели и уживаат во времето што го имаат за себе.

5. Немојте да мислите дека сте многу паметни
Ефектот Данинг-Кругер сугерира дека луѓето со пониски способности честопати се преценуваат. Сепак, луѓето со повисока интелигенција ниту ги преценија ниту ги преценија своите способности. Луѓето со повисоко ниво на интелигенција се посвесни за она што не го знаат и, според тоа, не се гледаат себеси како особено паметни луѓе. Ова е веројатно нешто што сте го забележале кај многу интелигентни индивидуи, кои никогаш не тврдат дека знаат сè и секогаш се curубопитни и подготвени да научат.

6. Ги гризете ноктите
Ново истражување откри дека грицкањето нокти не е навистина знак на вознемиреност. Според истражувањето, навиките за смирување, како што се грицкање нокти и гризење на кожата, всушност се однесуваат на перфекционизам и чувство на незадоволство. Имено, луѓето кои имаат екстремни перфекционистички склоности имаат поголема веројатност да имаат поголема интелигенција од оние кои немаат.

7. Џвакате гуми за џвакање
Според истражувањето, гума за џвакање е директно поврзана со подобро решавање на тестови и задачи кои вклучуваат меморија. Вашата меморија, внимание, извршно и интелектуално функционирање се зголемуваат кога џвакате. Сепак, научниците имаа некои тешкотии и несогласувања кога го докажаа тоа, бидејќи џвакањето може да влијае и на правење задача.

8. Имате само неколку пријатели
Се верува дека попаметните луѓе имаат помалку пријатели и помали социјални кругови затоа што се понезависни. Според теоријата на Савана, порано луѓето морале да бидат во поголеми групи за да ловат и заедно да ги решаваат проблемите. Сепак, денес сме помалку зависни, а особено високо интелигентни луѓе, кои можат сами да ги решат своите проблеми.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Соништа кои предизвикуваат емоции – Кое е нивното скриено значење

СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 1 И 2 МАЈ 2021 ГОДИНА