in , , ,

Масивната карпа стара 4000 години во Саудиска Арабија – Прецизната раздвоеност и чудните симболи сеуште ги збунуваат научниците

Масивната карпа, лоцирана во Саудиска Арабија, е поделена на половина исклучително прецизно и има чудни симболи на нејзината површина, покрај тоа, два поделени камења успеале да стојат, совршено избалансирани, со векови. Оваа неверојатна античка камена зграда привлекува илјадници туристи секоја година кои доаѓаат во Ал-Наслау да го набудуваат нејзиното совршенство и рамнотежа, а неколку теории се обидуваат да го објаснат неговото потекло.

Мегалитот го открил Чарлс Хувер во 1883 година и оттогаш тој е предмет на дебата меѓу експертите кои споделуваат мислења за неговото потекло. Карпата е во совршена рамнотежа, поддржана од две основи, и сите индикации се дека во одреден момент можеби е работен со исклучително прецизни алатки. Најновите археолошки откритија покажуваат дека регионот во кој се наоѓа карпата е населен уште од бронзеното време, кое потекнува од 3000 п.н.е. до 1200 п.н.е. Во 2010 година, Саудиската комисија за туризам и национално наследство објави откривање на друга карпа во близина на Тајма, со хиероглифски натпис на фараонот Рамзес III. Врз основа на ова откритие, истражувачите претпоставија дека Таимат можеби бил дел од важна копнена рута помеѓу брегот на Црвеното Море и долината на Нил.

Некои истражувачи предлагаат природни објаснувања за мистериозниот засек. Едно од најприфатените е дека подот ќе се помести малку под еден од двата носачи и карпата ќе се скрши. Друга хипотеза е дека тоа може да биде од вулкански насип или од некој послаб минерал што се стврднал.
Други веруваат дека тоа може да биде стара пукнатина под притисок што се турка во друга или дека може да биде стара линија на прекин, бидејќи движењето на раседи генерално создава ослабена зона на карпа што еродира релативно полесно од околната карпа.
Но, ова се, се разбира, само неколку меѓу многуте теории. Она што е сигурно е дека овој исклучително прецизен рез, кој ги одделува двата камења, секогаш поставувал повеќе прашања отколку одговори.

За повеќе кликнете на наредниот линк: масивната карпа

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 29 АПРИЛ 2021 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 30 АПРИЛ 2021 ГОДИНА