in ,

Диета со јод – Тајната на долговечноста на постарите лица

Резултатите од студијата „Рандерс-Скаген“, објавена на веб-страницата на Националниот центар за информации за биотехнологија, докажуваат дека диетата богата со јод е директно поврзана со долговечноста кај постарите лица.

Испитаниците биле следени 20 години. Содржината на јод во водата во Скаген е 70 пати поголема отколку во Рандерс (139 микрограми наспроти 2 микрограми). Смртноста се следеше до 2017 година. Животот во Скаген, полн со јод, укажува на подолг животен век на неговите жители. Lивеењето во животната средина богата со јод може да биде клучот за долговечноста.

Одамна е познато дека јодот убива вируси и бактерии. Она што многумина не го знаат е дека јодот е неопходен минерал што нашето тело не може да го произведе, па затоа мора да биде задолжителен во секојдневната исхрана. Најмногу се наоѓа во алги, морска риба и трпезариска сол. Го намалува оксидативниот стрес (слободни радикали) што се јавуваат во имунолошкиот систем на организмот, а имунитетот зависи од правилниот метаболизам.
Тироидната жлезда е одговорна за метаболизмот, а ЈОД е неговото гориво. Последици од недостаток на јод може да бидат замор, депресија, слаба концентрација.

Ова се индикатори дека имате проблем со недостаток на јод: се чувствувате уморни, почнавте да заборавате, депресивни сте и вознемирени, срцето чука побавно. Проблемите со тироидната жлезда можат да имитираат голем број психијатриски нарушувања, почнувајќи од депресија, анксиозност, па дури и психоза. Соодветниот внес на јод е единствената ефективна превенција. Затоа, зголемете го и имајте на ум дека Јапонците земаат 1-3 мг дневно.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Како да ги отстраните жолтите дамки од пот на белата облека

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 29 АПРИЛ 2021 ГОДИНА