РЕЦЕПТ: Омилена на сите – Чоколадна торта без млеко и јајца


Малку се оние кои не сакаат чоколадни колачи, а според овој рецепт можете да направите и сладок магичен вкус.

  • СОСТОЈКИ:
  • 1,4 л вода,
  • 18 лажици меко брашно,
  • 18 лажици кристален шеќер,
  • 3 лажици џем, мармалад или мармалад по ваш избор,
  • 100 гр посни мелени бисквити,
  • 6 лажици масло,
  • 2 лажици какао,
  • 2 лажички сода бикарбона,
  • 120 гр пудинг од чоколадо,
  • 200 гр чоколадо за готвење,
  • 250 гр маргарин,
  • 100 гр шеќер во прав,
  • 300 гр крем за постење + 500 мл кисела или обична вода

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте 13 лажици шеќер во 400 мл топла вода. Додадете 4 лажици масло и џем и измешајте сè. Додадете брашно, какао, сода и бисквити и измешајте сè.

Земете плех обложен со хартија за печење и истурете една третина од смесата. Печете ја кората 13 минути, а потоа испечете 3 кори.

Подгответе го пудингот со вода и шеќер во согласност со упатствата од вреќата, а потоа тргнете го од оган, додадете 100 гр скршено темно чоколадо и мешајте додека не се стопи. Ставете фолија над смесата за да не се формира кора додека не се излади. Изматете го маргаринот со шеќер во прав и измешајте го со пудингот.

Изматете ја шлагот според упатствата од кесата.

Наредете ја тортата, премачкајте го горниот дел од тортата со фил, а остатокот со шлаг. Стопете 100 гр чоколадо со 2 лажици масло и направете глазура да ја прелиете со неа.

Добар апетит!

Извор: srekja.mk

Previous Бојкот во Струмица на средношколците против е-учебници и за враќање во училишните клупи
Next Најново Hitmen 3 видео на Велешанецот Азирус Гејминг

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *