in , , ,

ДА за книга пред спиење: Само 6 минути читање го намалува стресот за цели 68%

Повеќето луѓе се љубители на книги, но заради прекумерните обврски немаат време да читаат. Покрај тоа, тука е и константната опседнатост со социјалните мрежи кои што го одземаат вниманието и ја намалуваат концентрацијата. Сепак, науката е на страната на оние коишто читаат.

Сите експерти и научници се согласни: Читањето е многу важно!

Доколку сакате да продолжите да се развивате како личност, морате да читате книги. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои читаат книги имаат подобра меморија и подобри умствени способности во сите полиња од животот. Покрај тоа, луѓето што читаат, процентуално се подобри говорници и имаат поголема успешност при нивните јавни настапи и нивниот мозок подобро и побрзо работи, отколку кај оние кои воопшто не читаат.

Уште една од поволностите од читањето книга е фактот што читањето книга им помага на луѓето полесно да се справат со несониците.

Едно истражување од 2009 година покажало дека само 6 минути читање го намалува стресот за цели 68% (повеќе од слушањето музика и пиењето чај) и со тоа го прочистува умот и го подготвува телото за спиење.

Според психологот Дејвид Луис, причината за ова е фактот што книгата не е само одвлекување на вниманието, туку активно вклучување на фантазијата на начин на кој човекот влегува во сосема друго ниво на свесност.

Не е важно дали читате биографска книга, наука или бестселер, ефектот на книгата е подеднаков, без разлика на тоа што читате. Се разбира, условот е дека мора да ви се допаѓа книгата.

Кога умот е дел од свет кој е составен од зборови, напнатоста ја снемува и телото се релаксира, а тоа е совршен рецепт за добар и мирен сон.

Извор: курир.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Дали е ова еден од најубавите Велешки и Македонски Инстаграм профили

Да не се претерува: Колку јајца смеете да изедете за Велигден?