РЕЦЕПТ: Виенска штрудла со јаболка и сладолед од ванила


Еден од најпознатите традиционални виенски десерти низ Европа кој има аристократстко потекло. Како да подготвите неодолива штрудла од јаболка со сладолед од ванила.

Штрудлата од јаболка (Афелструдел) е традиционална виенска штрудла популарна низ цела Европа, особено во европските земји кои некогаш припаѓале на Австро-Унгарија (1867–1918). Најстариот познат рецепт за штрудла е од 1697 година, за кој ракописен рецепт се чува во библиотеката на градското собрание на Виена. Штрудлите се здобиле со популарност во 18 век во Хабсбуршката империја (1278-1780), а австриската кујна се развила под влијание на разни национални кујни, а штрудлата се смета дека е поврзана со слаткарската баклава на Отоманската империја, која пристигнала во Австрија од Турција.над унгарската кујна.

СОСТОЈКИ:

За тестото

  • 80 мл топла вода
  • 2 лажици сончогледово масло
  • 1/2 лажиче оцет
  • 1/2 лажиче сол
  • 150 гр брашно

За презли

  • 70 гр презла
  • 70 гр путер

За фил

  • 1 кг јаболка
  • 70 гр шеќер
  • сок од 1/2 лимон
  • 1 лажичка цимет
  • 100 гр сецкани или цели ореви
  • 50 гр суво грозје
  • 50 гр стопен путер
  • шеќер во прав

ПОДГОТОВКА:
1. За тестото измешајте ги влажните состојки и солта, а потоа постепено додавајте го брашното, мешајќи цело време, сè додека не добиете тесто што повеќе не може да се меша со процесор за храна. Потоа пренесете го тестото на работната површина, и со минимално додавање брашно, месете седум до осум минути за да добиете меко тесто што не ви лепи за раце. Пренесете го во чист плех обложен со малку масло. Покријте со фолија и оставете да стои 40 минути до еден час на собна температура. Тоа е клучот за успешна штрудла. За да може тестото да се истегне, исклучително е важно да стои за да се опушти и да стане еластично.

2. За тоа време, подгответе ги презлите со топење на путерот во тава, потоа додајте ги презлите и пржете додека не поруменат, мешајќи постојано неколку минути. Пренесете ги во чиста чинија и оставете ги да се оладат. Тие ќе ја соберат целата течност што јаболката ќе ја испушти во штрудлата, така што штрудлата ќе остане крцкава и сочна како што треба.

3. Потоа подгответе ги јаболките со лупење, исечете ги на тенки парчиња и раскинете ги рачно. Додадете шеќер, сок од лимон, ореви, цимет и суво грозје, измешајте сè добро и оставете го настрана.

4. Кога ќе помине еден час, време е да се истегне тестот. Ставете чист чаршав на масата, а потоа внимателно извадете го тестото од подмачканата тава и ставете го на средина на чаршав. Нежно завртете ги прстите од средината нанадвор додека не добиете тенка тесто преку кое се гледаат прстите. Формирајте нешто близу до правоаголник за да ви биде полесно. Тестото е меко и еластично и не треба да пукне, но за секој случај, работете внимателно и нежно.

5. Тестото премачкајте го со стопен путер. Потоа, испржете ги пржените гевреци на едната половина од тестото. Јаболките наредете ги во подебел слој. Затворете ги рабовите што излегуваат навнатре и внимателно превртете ја штрудлата заедно со чаршав за маса.

6. Внимателно префрлете ја штрудлата во плех обложен со хартија за печење и премачкајте со стопен путер. Печете во рерна загреана на 180 степени околу 35-40 минути, т.е. додека не пожолти. Оставете ја штрудлата да се излади и посипете ја со шеќер во прав и послужете со сладолед од ванила.

Добар апетит!

Извор: srekja.mk

Previous Дефиницијата за среќа што ни е наметната однадвор не е вистинска среќа, среќата е во нас самите – во сопственото внатрешно чувство
Next Заминете од луѓе кои го гледаат најлошото во вас додека вие се трудите да го гледате најдоброто во нив

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *