Уличката Ел Калехон дел Бесо во Мексико помеѓу чии ѕидови спие легенда за тажната забранета љубов


Image: 180195547, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Сместен на само четири часа од Мексико Сити, Гуанахуато е град што многумина го нарекуваат срцето на оваа земја. Меѓу многуте навивачки, клаустрофобични улички и улици, се издвојува една.

Ел Калехон дел Бесо е само едно од фантастичните места во Гуанахуато.Градот е полн со легенди и импресивно архитектонско наследство. Срцепарателната легенда зад „Алејата на бакнежите“, волшебен тесен премин во овој волшебен град каде скоро се допираат два балкона, и што, според една стара народна приказна, им дозволуваше на еден млад пар на кој им беше забранета љубов тајно да се сретнат и да се бакнуваат. Секој на свој балкон, е Шекспирова приказна за трагично скршената убов.

Според локалната легенда, во една од зградите живеело богато семејство, а нивната ќерка Дона Кармен, чиј прозорец од спалната соба гледаше на овој сокак, се зауби во еден млад човек на погрешната страна од патеката, извесен Луис од сиромашно рударско семејство. Парот тајно се видел и се бакнал на малата уличка. За жал, таткото на девојчето дознал за тоа и во бес го убил. Нивната трагична љубов засекогаш го смени идентитетот на оваа уличка.

За повеќе кликнете на наредниот линк: легенда за тажната забранета љубов

Извор: srekja.mk

Previous Кога мислите дека сè се распаѓа – Тогаш Бог само го преуредува вашиот живот во нешто прекрасно
Next Најдобриот Hitmen играч во Велес и негови нови гејмплејови

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *