in ,

Темно чоколадо – Помага при слабеење и плус е здраво

Две коцки темно чоколадо може да се сметаат за здраво задоволство! Ново истражување сугерира дека може да ви помогне да согорите повеќе калории!

Темното чоколадо со 70% и повеќе какао е богато со растителни соединенија наречени флавоноиди и флаваноли кои се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања и други кардиоваскуларни придобивки. Американското здружение за срце забележува дека некои истражувања сугерираат дека консумирањето на црно чоколадо е поврзано со помал ризик од инсулинска резистенција и висок крвен притисок. Едно истражување кое вклучувало гојазни испитаници открило дека консумирањето на црно чоколадо и сурови бадеми помогнало во намалување на нивниот „лош“ холестерол.
Други истражувања сугерираат такви когнитивни придобивки како подобрен проток на мозок на крв, подобрена меморија, подобрена брзина на обработка и подобрување на расположението. Додека некои експерти веруваат дека доказите за здравствените придобивки на темното чоколадо се уште се слаби, новата студија додава на сè поголемо истражување што може да ве охрабри да уживате во неколку парчиња од омиленото темно чоколадо по вечерата.

Студија објавена во 2021 година во Интернационалниот весник за наука за вежбање го тестирала влијанието на мала количина темно чоколадо врз потрошувачката на енергија на жените за време на одмор и вежбање. Осумнаесет жени со работоспособно тело беа случајно распоредени во една од двете групи – на едната им дадоа 20 грама темно чоколадо, а на другата количина на бело чоколадо прилагодена на калории, јадена дневно во текот на 28-дневниот пробен период. Испитаниците не биле свесни за фактот дека црното чоколадо се тестира, а белото чоколадо е плацебо. Потрошувачката на енергија за одмор во двете групи (РЕЕ) и потрошувачката на енергија за вежбање (ЕЕЕ) беа евидентирани пред почетокот на додавањето на чоколадо и по 28 дена јадење. Вежбите вклучуваа стационарно возење велосипед во два различни интензитети.

Резултатите покажаа дека учесниците кои јаделе темно чоколадо забележале скоро 10 проценти зголемување на метаболизмот во мирување (REE) во споредба со без зголемување на групата на бели чоколади од REE. Сепак, црното чоколадо немаше никакво влијание врз трошењето енергија за време на кој било интензитет на циклусот. Иако може да се претпостави дека кофеинот во чоколадото може да биде причина за зголемен метаболизам, истражувачите велат дека дневната доза на темно чоколадо – приближно четири парчиња – била премала за неговата содржина на кофеин да има значајна улога во исходот. Поверојатно е дека флавоноидите во црното чоколадо стимулирале забрзување на метаболизмот, велат истражувачите, кои сугерираат дека понатамошните истражувања можат да ја откријат улогата на црното чоколадо во енергетскиот биланс, контролата на телесната тежина и составот на телото.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Престанете да барате изговори за простување – Луѓето точно знаеле што прават кога ве повредиле

СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 24 И 25 АПРИЛ 2021 ГОДИНА