in , ,

Најбистрото езеро на светот – Може да се види дното на длабочина од 80 метри

Според проценките на „National Geographic“, во светот има дури 117 милиони езера. Во жестоката конкуренција, според многу истражувачи и научници, ова може да се круниса со ласкавата титула на најчистото езеро во светот – поточно, оптички чиста, скоро како дестилирана вода.

Синото езеро, или покомплицирано Ротомаиревенуа, е мало езеро лоцирано во Националниот парк Нелсон езера во Нов Зеланд. Истражувањата покажаа дека видливоста тука достигнува длабочина и до 80 метри! Ова го сруши рекордот што го држеа изворите на Те Ваикоропупу до 2011 година, исто така во Нов Зеланд. Одредени делови на Пацификот можат да се пофалат со ваква чиста вода, но секако не спаѓаат во категоријата езера. На Синото езеро, можно е да се забележат дури и виолетови нијанси на вода кои се видливи само во најчистите води во природата.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Најбистрото езеро на светот

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

На вашата мачка и сте поважни отколку што си мислите – Еве што таа чувствува за вас

0

Велешка фото сесија на вирално.мк 3