РЕЦЕТП: Торта „Леден ветер“ со јагоди – Идеален лесен пролетен десерт


Бидејќи започна сезоната на јагоди, мора да ја направите оваа торта. Совршена кора од меринги, лесен и воздушен крем и овошје што ја комплетираат оваа торта. Со оваа торта, повеќето луѓе имаат проблеми со правењето и сушењето на корите од меринги. Мора да имате трпеливост и време за нив, бидејќи тоа е клучот за успехот.

СОСТОЈКИ:

За кора

  • 9 белки
  • малку сол
  • 300 гр шеќер
  • 1 лажица јаболков или алкохолен оцет

За крем

  • 9 жолчки
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици остро брашно
  • 400 мл млеко
  • 2 бурбон ванилин шеќер
  • 250 гр путер
  • 800 мл слатка павлака
  • овошје по желба – и овој пат јагоди

ПОДГОТОВКА:
1. За да започнете, вклучете ја рерната на 130 степени и задолжително вклучете го вентилаторот. Ако немате рерна со вентилатор, вклучете ја на 120 степени.

2. За кората, користете малку поголем сад и ставете белки во неа. Додадете малку сол и промешајте. Кога белките се пени, додадете половина шеќер, промешајте и додадете го остатокот од шеќерот за една минута. Не смеете да ги матите белките премногу цврсто, но тие мора да останат кремасти. Кон крајот, додадете една лажица оцет.

3. Поставете го плехот со рерна со хартија за печење, а потоа рамномерно распоредете ги белките на плехот и ставете го во рерна, па печете или исушете 1 час и 30-40 минути. Времето за печење може да варира од печка до печка, но кората мора да добие боја како бело кафе.

4. Кога кората е испечена, исклучете ја рерната и оставете ја уште три минути без да ја отворите вратата на рерната. Потоа извадете го и оставете го да се олади. Кога кората ќе се олади извадете ја од хартијата и исечете ја така што ќе добиете три кори.

5. За кремот изматете ги жолчките, а потоа додадете шеќер и ванилин шеќер. Мешајте уште 10 минути, а потоа наизменично додавајте брашно и млеко. Изматете ја добро смесата за да не се формираат грутки.

7. Ставете ја смесата на тивок оган и постојано мешајте со процесор за храна. Смесата не смее да зоврие. Мешајте додека кремот не згусне, а потоа тргнете го од оган.

8. Истурете го кремот во друг сад и покријте го со филм за да спречите кори. Изматете го путерот во собна температура и додадете во добро изладениот крем, па изматете го добро за да се комбинира путерот со кремот.

9. Исчистете го, измијте го и исечкајте го овошјето што ќе го користите. Ако користите јагоди, исечете ги на коцки. Во меѓувреме, изматете 500 мл слатка павлака во шлаг.

10. Ставете една кора на плех и намачкајте со третина од кремот. Наредете го овошјето по желба (јагоди), па ставете една третина од шлаг преку овошјето. Повторно ставете ја втората кора, наредете овошје (банани) и шлаг. Ставете ја третата кора, овошјето по желба и преостанатиот шлаг.

11. Изматете ја преостанатата слатка павлака во шлаг и украсете ја надворешната страна на тортата со неа.

Добар апетит!

Извор: srekja.mk

Previous ВИДЕО: Кучињата се повеќе интелигентни него што мислиме
Next Како би изгледале денес Александар Македонски и Клеопатра – Фасцинантна реконструкција на најпознатите историски личности

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *