in ,

„Никсен“ е нов животен стил во кој целта е – Да не се прави ништо

Што би сакале да правите сега? Ништо? Апсолутно ве разбираме! Во вакви времиња, најдобро е само да легнете на каучот и да гледате во вселената.

Заборавете на данскиот ‘hygge’, на сцената настапи ‘niksen’. Трендот hygge е за удобност, холандскиот тренд на живот оди чекор подалеку. Имено, станува збор за „да не се прави ништо“. И можеме да го сториме тоа, нели?
И кога последен пат всушност не сте правеле ништо – и навистина ништо?
Претежно, има екран пред лицето на секого кога се опуштаме или не правиме ништо, а особено во домашната канцеларија, ризикуваме да бидеме продуктивни дење и ноќе. Во нашиот брз свет, ништо не е толку едноставно. На нашиот мозок едноставно му треба пауза за да можеме да ги надополниме нашите енергетски резерви и да најдеме нова мотивација и креативност.

Патем, Никсен не е толку строг кога станува збор за неактивност. Не мора да одите во звучно изолирана просторија. Многу е поважно да се опуштите и можеби да направите нешто бескорисно. Едноставно слушајте музика, играјте игра или зјапајте низ прозорецот: тоа е Никсен.
„Наместо да се фокусираме на нешто, Никсен дозволува нашите мисли да лутаат“, вели Рут Винхофен, социолог и истражувач на среќата од универзитетот „Еразмо“ во Ротердам, во интервју за англиските медиуми.

Концентрирајте се на сопствените мисли
Патем, „никсен“ не е нов збор во холандскиот јазик. Во минатото, сепак, тоа беше термин со негативна конотација кој опишуваше бескорисни луѓе и безделничари. Само во последните неколку години тој успеа да го трансформира својот имиџ во „инсајдер за животниот стил“. Првпат се користеше во англиските списанија за живот во 2019 година. На крајот на краиштата, во време кога сме секогаш достапни и се стремиме кон зголемување на ефикасноста и продуктивноста, во кое половина час пауза од секојдневниот живот е општествено прифатливо само ако служи за наше оптимизирање, изгледа радикално и ново. Имено, „никсен“ не станува збор за медитација или за живеење на најдоброто од нас самите. Станува збор за концентрација на сопствените мисли. За тоа да бидете сами со вашите мисли: нешто што многу малку луѓе можат да го сторат денес. Особено сега, во кризата со корона, во која има сè помалку слободно време, а канцеларијата конечно ги окупираше нашите приватни четири sида, овој нов животен тренд звучи многу примамливо. Наместо да соберете неколку прекувремени часови вечерва или да сакате да одржувате социјални контакти, што е со продолжени „десетина“? Во секој случај, да не се прави ништо не е губење време.

Придобивките од тоа што не се прави ништо
Неколку научни студии покажаа дека човечкиот мозок најчесто има потреба од паузи за одмор за да може подобро да ги запомни работите. Покрај тоа, периодите за одмор ни помагаат да останеме мотивирани и да развиваме креативни идеи. Можеби затоа најдобрите идеи обично доаѓаат непосредно пред да заспиете.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 типа на личности кои ќе ги запознаете во животот и кои ќе ве научат на важни животни лекции

Приказна за сиромашното девојче: „Мајка ми е побогата од твојата затоа што ни дава свеж леб а таа јаде застоен, ни купува нова облека и нејзината е искината..“