in , ,

ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ ВО ЕГИПЕТ – Откриен античкиот Златен град кој бил закопан под песок илјадници години

Археолозите го поздравија откритието, за кое се верува дека е најголемиот антички град некогаш пронајден во Египет, а кој бил закопан под песок илјадници години.

Експертите тврдат дека ова е едно од најважните откритија од ископувањето на гробот на Тутанкамон. Добро познатиот египтолог Захи Хавас го откри откритието на „изгубениот златен град“, наведувајќи дека ова место е откриено во близина на Луксор, каде што се наоѓа Долината на кралевите.

„Египетската мисија, предводена од д-р Захија Хавас, пронајде град кој беше изгубен под песокот. Градот е стар 3.000 години, датира од времето на владеењето на Аменхотеп III, а Тутанкамон и Аи продолжија да го користат “, велат од археолозите. Откритието тој го нарече најголемиот антички град, познат како Света Гора, кој некогаш бил откриен во Египет.

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Кој сте всушност? – Тест кој ја открива сокриената страна на вашата личност

PESS 20 СТРИМ: Македонија против Шпанија 0:0