in , ,

Зошто жените се особено чувствителни на мирис за време на менструалниот циклус

Човечкото тело исто така има некои механизми за кои не сме свесни. Така, научниците од Јагелонскиот медицински факултет во Краков објасниле дека женското тело е особено чувствително на мириси во втората фаза од менструалниот циклус.

„Во оваа фаза, жените се подложни на инфекции, така што нивното тело се обидува да избегне работи што можат да бидат штетни“ – објасниле истражувачите и додале дека, иако нивната студија била мала, повеќето испитаници потврдиле дека различните мириси се поодвратни од вообичаеното.

Нивниот примерок се состоеше од 93 жени на возраст од 18 до 45 години.

Од учесниците во студијата беше побарано да замислат седум различни „одвратни“ сценарија и да го оценат нивото на одбивност по прегледување на 20 фотографии. Тие го сторија истото додека беа во фоликуларна фаза (петти или шести ден од циклусот) и потоа повторно во фаза на лутеалот (петти ден по позитивен тест за овулација или на 20-ти ден од циклусот ако резултатот од тестот за овулација не беше позитивен) .

Во текот на втората половина од циклусот (лутеална фаза), кога прогестеронот ја потиснува имунолошката функција, жените не сакаа да прават работи како преполн возови, седење покрај некој со кренати раце или непријатни миризби на телото.

Истражувачите заклучиле дека жените во тој период всушност биле згрозени од мислата за бактерии. Откритието е објавено во списанието „Еволуција и човечко однесување“.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Трик како облеката во плакарот секогаш да ви мириса убаво

(ФОТО) Таа е неговата убавица: Ова е госпоѓа Милена – мајката на Саша Ковачевиќ!