in ,

Петто годишно време – Северна Европа ја зафати чуден природен феномен

Секоја година, без грешка, помеѓу март и април, со Естонија владее петтата сезона – нестабилен временски период кој пристигнува по зимата и пред пролетта. Никој не може да утврди за еден ден кога ќе се промени времето, а со необичен феномен доаѓаат дождови и поплави што покриваат овоштарници, а понекогаш и куќи.

Триумфот на водата над копното е особено изразен во Националниот парк Соомаа, кој се претвора во огромен базен. Водениот свет на поплавени шуми, мочурливи ливади и водени канали по кои веслачки чамци е посебна глетка што е најизразена во зори. Сонцето се буди, звукот на клукајдрвците и водата, цвеќињата што ekиркаат над површината и новите мириси ја најавуваат петтата сезона. Во остатокот од земјата временската прогноза што предвидува силен дожд е лош знак, но во Соомаи на такво претставување на природата се гледа со воодушевување и стравопочит. Водата може да се прошири на површина од значителни осум километри и да порасне до пет метри во висина. За да може без страв да ја пречекаме новата сезона, потребни се добри подготовки со кои се соочуваат вработените во националниот парк и не е безбедно да се движите во таа студена, брза вода.
Оние кои испробале такво искуство велат дека адреналинот лесно се крева кога мораат диво да веслаат на површината, над патот покриен со вода.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Древниот град Петра – Скриен скапоцен камен во пустинскиот песок и огромните карпи на Јордан

Момче го користи својот талент за да помогне во вдомувањето на кучиња