in ,

Старите грци верувале во 8 видови на љубов

Повеќето луѓе сакаат да доживеат вистинска љубов и се надеваат дека таа ќе трае до крајот на нивниот живот. Но, не се создадени сите да траат, а во исто време можете да ги имате сите во добра врска. За вашата врска навистина да цвета, треба да ги разберете и вежбате сите осум видови љубов во различни периоди и од различни причини. Ниту еден вид љубов не е поважен од друг. Треба да го негувате и одржувате секој вид, ако сакате вашата врска да успее на долг рок.

1. Ерос: Сексуална љубов
Оваа lљубов се манифестира преку наклонетост, допир и секс. Таа е страствена и интензивна и буди романтични и сексуални чувства. Непредвидлива е и исто така е еден од најтешките видови на љубов за одржување. Страста може да згасне со текот на времето, така што секогаш треба да се одржува. Доколку забележите дека страстите полека почнуваат да бледнеат, изненадете го вашиот партнер со врел романтичен состанок. Потрудете се и изненадете го вашиот партнер со нови техники, играчки, позиции и слично. Не дозволувајте страстите да исчезнат со текот на времето.

2. Сторџ: Семејна љубов
Вистината е дека ако сакате да создадете врска што ќе трае, треба да го видите вашиот партнер како дел од вашето семејство. Сторџ зборува за лојалност, сличност и доверба. Тоа е најбавниот вид на љубов да се гради, но штом се изгради, не може лесно да се скрши. Поминете ги празниците заедно, споделете моменти на врска, создадете спомени кои вреди да се запаметат. И не грижи се, и расправиите се дел од овој вид љубов. Тие се голем дел од ова искуство. Ако вие и вашиот партнер се расправате, но комуницирате на вистински начин и решите недоразбирања, ќе излезете уште посилни. Ова е знак дека вашата врска може да успее на долг рок. Сепак, заедно сте посилни.

3. Филија: Пријателство
Во современиот свет, пријателството и романтичната љубов се неразделно поврзани. Но, за античките Грци, Филија (или пријателството) всушност била ценета повеќе од Ерос (еротска љубов). Еднаквоста е многу важна во пријателството. На пример, дали му дозволувате на вашиот партнер сам да се справи со сè кога станува збор за работните места? Дали поминувате премногу време со неговите родители и скоро никогаш не заминувате? Важно е да се отстранат разликите во вашата врска и нееднаквостите што постојат. На тој начин вашата врска ќе биде почиста и помалку ќе се карате.

4. Агапе: Несебична или универзална љубов
Универзална љубов не значи да се сака секоја секунда од денот, без оглед на се. Повеќе значи да го сакате вашиот партнер без обврски, односно без да барате нешто за возврат. Ако поставите услови во љубовта или очекувате резултат, тогаш вашата универзална љубов не постои. Имајте на ум дека несебичната или универзална љубов е само еден од осумте видови љубов, затоа не претерувајте. Не секогаш треба да му дадете предност на вашиот партнер пред вас на своја штета. Ова ќе доведе до нееднаква врска и ќе создаде многу незадоволство.

5. Манија: Опсесивна љубов
Опсесијата може да наштети на секоја врска. Може да доведе до љубомора и посесивност. На пример, ако станете љубоморни кога ќе го видите вашиот партнер како разговара со привлечна личност, тоа всушност може да биде добра работа. Во овој случај, опсесивната љубов што ја чувствувате ќе ве спречи да го земате партнерот здраво за готово. Тоа ќе ве потсети на силните чувства што ги имате кон таа друга личност и колку далеку ќе одите за да ја заштитите вашата врска. Важно е да се држи опсесивната љубов под контрола. Но, ако ве надвладее и предизвика голема посесивност и љубомора, тоа може да доведе до крај на вашата врска.

6. Прагма: Трајна љубов
Градење трајна љубов значи да му покажете на вашиот партнер љубов и наклонетост, без оглед на се. Дали би го сакале вашиот партнер само ако тој изгледа на одреден начин, се однесува на одреден начин или ако ги прави работите што сте ги побарале од него? Ако е така, треба да го промените вашиот став или да пронајдете нов партнер.

7. Филаутија: – Љубов кон себе
Многумина се сакаат себеси и таа completelyубов е целосно одделена од нивниот романтичен живот. Ако не се сакате себеси, како ќе сакате некој друг? Недостаток на самољубие е она што создава проблеми во многу врски. На пример, ако не се сакате себе си, тоа е често затоа што не мислите дека сте привлечни, добри или достојни за љубов. Со оглед на ова, ќе се запрашате зошто вашиот партнер ве сака воопшто? Тоа може да значи дека има лош вкус, очаен е или лаже дека ве сака. Сето тоа се случува на потсвесно ниво. И покрај тоа што не сте свесни за тоа, ова навистина може многу да влијае на вашата врска. Градењето самољубие е нешто што треба да го постигнете сами. Сè е во врска со само-подобрувањето. Затоа, поставете си цели и решете ги.

8. Лудус: Разиграна љубов
Ова е љубов кон младите и претставува возбуда и обезбедува чувство на задоволство кога сте заедно. Не плашете се да се шегувате и да се забавувате со вашиот партнер. Играјте и задевајте се едни со други. Ова може да ви помогне да отворите многу врати, а исто така значи и дека сте целосно отворени во врската со партнерот и дека тој ве тера да се смеете и исполнувате на тој начин. Со него имате чувство како да играат две деца, без никакви ограничувања и правила.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 2 АПРИЛ 2021 ГОДИНА

Вработен во Мекдоналдс ја откри тајната како помфритот да остане крцкав подолго